Nasilje u MUP-u SBK: Načelnik Policijske uprave pretukao svojeg kolegu usred radnog vremena

Načelnik Policijske uprave Jajce, Bare Pršlja, optužen je da je verbalno i fizički napao svog kolegu, Esada Hodžića, šefa Odsjeka za administrativne poslove MUP-a Srednjobosanskog kantona (SBK) za općine Jajce i Dobretići.

Prema Hodžićevim riječima za Faktor, incident se dogodio u petak između pola deset i deset ujutro, kada ga je načelnik pozvao u svoju kancelariju. U kancelariji je bio i jedan sugrađanin koji je optužio Hodžića za skrivanje dokumentacije i vršenje pritiska na njega da preda svoju kuću Islamskoj zajednici, tvrdeći da su to nebuloze.

Hodžić kaže da nije želio raspravljati o optužbama jer to nije u njegovoj nadležnosti, već je to trebalo proslijediti nadležnim službama za daljnje postupanje. No, situacija se naglo pogoršala kad je Hodžić upotrijebio izraz “Boga”.

“Rekao sam: ‘Pa bolan ne bio, vjeruješ li trun jednu u Boga, bojiš li se Boga, da tako praviš takve prijave i takve optužbe?'”, kaže Hodžić.

Na to ga je načelnik Pršlja, prema Hodžićevim riječima, počeo vrijeđati, nazivajući ga prevarantom i kriminalcem, te ga je potom fizički napao. Prvo ga je udario šakom otvorenom u predjelu glave i uha, a potom nogama po butinama.

Prema Hodžićevom svjedočenju, Pršlja je nastavio udarati ga čak i na hodniku, a potom ga je “svukao” niz stepenice do dežurnog policajca i zatražio da ga smjesti u pritvor. Nakon incidenta, Hodžić je otišao u Hitnu pomoć na pregled i trenutno je na bolovanju.

Hodžić je zapanjen činjenicom da ga je sugrađanin, kojem je prije pružao pravne savjete, optužio za takve stvari. Još više ga je šokiralo nasilje načelnika prema njemu, uprkos njihovom dugogodišnjem poznanstvu. Hodžić je podnio prijavu protiv Pršlje policiji, ali i pismenu prijavu Tužilaštvu SBK-a.

Faktor je pokušao kontaktirati načelnika Pršlju, no rečeno nam je da je na godišnjem odmoru i da ne možemo stupiti u kontakt s njim. Iz MUP-a SBK nisu željeli komentarisati navode iz prijave.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79