Nastavlja se migrantski val usprkos zimskim mjesecima

Tragedija na hrvatskom autoputu A1 i slični slučajevi pokazuju da migrantski pritisak ne popušta ni uprkos zimskim mjesecima. U kontekstu Bosne i Hercegovine (BiH), zemlje iz koje često potječu migranti, primjećuje se pogoršanje sigurnosne situacije. Nedostatak ljudskih i materijalno-tehničkih kapaciteta, posebno na istočnoj granici, dodatno komplikuje suočavanje s migrantskim valom.

Stručnjaci upozoravaju na moguće posljedice jačanja krijumčarskih kanala, uključujući utjecaj na političku, sigurnosnu, pa čak i demografsku situaciju u zemljama koje su izložene migrantskim pritiscima. BiH se suočava s izazovima na svojoj istočnoj granici, a nedostatak unutarnje koordinacije i saradnje s susjednim zemljama dodatno komplicira situaciju.

Potpisivanje sporazuma s Frontexom, Europskom agencijom za graničnu i obalnu stražu, moglo bi pridonijeti boljoj zaštiti granica. Primjeri drugih zemalja pokazuju da saradnja s Frontexom može pomoći u suočavanju s migrantskom problematikom.

U 2023. godini, BiH je registrirala više od 30 hiljada ilegalnih migranata, a nova pravila o migracijama i azilu u EU dodatno će utjecati na situaciju. Ojačavanje kontrola na vanjskim granicama EU-a i uvođenje postupka azila na granici mijenjaju dinamiku migrantskog kretanja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79