Nastavlja se suđenje Milaremu Berbiću optuženom za ratovanje u Siriji

U Sudu Bosne i Hercegovine se danas nastavlja suđenje Milaremu Berbiću koji je optužen za protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama u Siriji.

Kako se navodi u optužnici Tužilaštva BiH, Berbić je sredinom 2014. godine otputovao u Tursku odakle se ilegalno prebacio u Siriju gdje se pridružio stranim paravojnim formacijama. Početkom 2019. godine, prilikom sloma Islamske države, Berbića su zarobile kurdske snage, a u decembru iste godine je deportovan u BiH zajedno sa još nekoliko osoba.

U Bosnu i Hercegovinu su na temelju INTERPOL-ove crvene potjernice tada iz Sirije deportovani još i Armen Dželko, Emir Ališić, Jasmin Keserović, Senad Kasupović, Hamza Labidi i Muhamed Dunić. Mnogima od njih je suđenje već završeno i osuđeni su na različite zatvorske kazne.

Na posljednjem ročištu Berbiću, koje je održano 25. marta, pročitane su izjave dvije svjedokinje Tužilaštva BiH koje su potvrdile da je optuženi jedno vrijeme prilikom boravka u Siriji bio naoružan i u uniformi, ali da im nije poznato da li je bio vojno aktivan.

Tužilaštvo je navelo da su na zapisnicima o prepoznavanju lica putem fotografija obje svjedokinje prepoznale optuženog Berbića.

Početak suđenja najavljen je za 13.30 časova.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79