Nastavljeno suđenje Novaliću i ostalim, tužioci iznose završne riječi

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine danas će na ročištu u predmetu “Fadil Novalić i drugi”, iznijeti završne riječi u ovom postupku, a optuženi su stigli na Sud BiH.

Glavni pretres, u kojem je saslušanona desetine svjedoka okončan je 25. januara pa je sudija u ovom predmetu Branko Perić za danas zakazao iznošenje završenih riječi postupajućih tužitelja. Nakon završnih riječi i jedne i druge strane bit će poznat datum izricanja presude za optužene.

Podsjećamo, riječ je o predmetu koji je pokrenut zbog sumnjičena za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora. Postupak se vodi protiv Fikreta Hodžića i firme “F.H. Srebrena malina”, federalnog premijera Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka i federalne ministrice finansija Jelka Miličević.

Predmet je pokrenut zbog kupovine 100 kineskih respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM za vrijeme prvog talasa pandemije koronavirusa u martu 2020. godine.

Na posljednjem ročištu, Mirna Avdibegović, braniteljica Fikreta Hodžića, u izlaganju je navela kako ostaje kod pisanog prijedloga, tražeći da se u cijelosti odbiju dokazi replike Tužilaštva BiH.

“U odnosu na ovaj dokaz nisu ispunjeni zakonski uslovi za izvođenje”, navela je tada Avdibegović, dodavši kako se tužilac u prijedlogu zapisnika o pretresanju poziva na poseban folder u kojem je smješteno sve što je došlo e-mail poštom.

Tokom ovog kompleksnog predmeta koje je otpočelo 24. februara 2021. godine, dakle, odbrana i tužitelji iznosili su svoje iskaze, dokaze i riječi.

Novalić, kao prvooptuženi u ovom predmetu, tokom istrage kazao je da sa Solakom i Hodžićem nije razgovarao ni pripremao plan za nabavku respiratora. Kazao je da je Vlada FBiH jednoglasno odobrila sredstva za nabavku medicinske opreme.

“Nisam lobirao ni uticao na donošenje odluke”, naveo je Novalić.

Stoga će danas, nakon skoro dvije godine, tužitelji Tužilaštva Bosne i Hercegovine iznijeti završne riječi, nakon čega je sudstvo odrediti datum izricanja presude za četvero optuženih piše Klix

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79