NATO i EU osudili nasilje na Kosovu

Evropska unija (EU) i NATO reagovali su na nasilje na sjeveru Kosova i napade na Misiju EU-a za vladavinu prava (EULEX), javlja Anadolija.

Portparolka NATO-a Oana Lungescu na Twitteru je objavila da su saveznici iz NATO-a osudili napade na EULEX tokom sinoćnje patrole.

– Takvi napadi su neprihvatljivi i odgovorni treba da odgovaraju za ovo – rekla je Lungescu.

Visoki predstavnik za vanjsku i bezbjednosnu politiku Evropske unije Žozep Borelj (Josep Borell) poručio je da EU neće tolerisati napade na EULEX.

Misija EULEX je saopštila da je sinoć na sjeveru Kosova, kod Rudara gdje su postavljene barikade, šok bombom napadnuta izviđačka patrola EULEX-a, ali niko nije povrijeđen.

Iz EULEX-a potvrđuju da je “sinoć kod Rudara bačena šok bomba na izviđačku patrolu EULEX-a”.

Kosovska policija je saopštila da je sinoć sa različitih lokacija, u tri slučaja pucano na policijske jedinice koje su bile na službenoj dužnosti u blizini brane jezera Gazivode.

Prethodno je Kosovska policija saopštila da je iz bezbjednosnih razloga, dok su putevi blokirani, zatvorila za saobraćaj dva granična prelaza na sjeveru Kosova, ka Srbiji, Jarinjen i Brnjak.

Na putevima na sjeveru Kosova lokalno stanovništvo, među kojima su viđena i maskirana lica, juče oko 16 sati blokarili su puteve kamionima. Barikade su postavljene nakon što je Kosovska policija u subotu prijepodne na graničnom prelazu Jarinje uhapsila Dejana Pantića, bivšeg pripadnika Kosovske policije, zbog osnovane sumnje za umješanost u organizovanju napada na kancelarije Centralne izborne komisije i napada na službenike CIK-a i Policije Kosova u utorak u Sjevernoj Mitrovici i Zubinom Potoku.

Iz Kosovske policije ističu da se blokada puteva dešavala uglavnom na nekim putevima, uključujući i nacionalne puteve opštine Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, narušavajući i onemogućavajući slobodu slobodnog kretanja građana i robe.

Prethodno je predsjednica Kosova Vjosa Osmani saopštila da je odložila vanredne izbore u četiri opštine na sjeveru Kosova, zakazane za 18. decembar za 23.april 2023. godine, zbog nepostojanja bezbjednosti za njihovo održavanje.

U Sjevernoj Mitrovici i Zvečanu su proteklih dana zabiljeleženi incidenti zbog priprema za održavanje vanrednih izbora u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, nakon što su srbijanski predstavnici zbog odluke o tablicama napustili kosovske institucije, uključujući policiju i pravosuđe.

Prenosi avaz.ba

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79