NAUČNICI TVRDE: MAHOVINA IMA ISTI UTJECAJ KAO MARIHUANA

Biohemičari iz Švicarske dokazali su kako zdenčara – jedna od biljaka iz reda mahovnjača – na ljudski organizam može utjecati jednako kao marihuana.

Naime, biljka koju na Novom Zelandu Maori već dugo koriste kao sredstvo za domorodačko liječenje sadrži perotetinen (PET), hemijski sastojak sličan tetrahidrokanabinolu (THC), ključnom psihoaktivnom spoju u marihuani.

Međutim, u rezultatima istraživanja nedavno objavljenima u časopisu Science Advances otkrili su kako bi zdenčara mogla biti znatno pogodnija za medicinsku upotrebu od marihuane.

loading...

Usporedbom PET-a i THC-a, shvatili su da PET djeluje slično kao THC jer se veže s kanabinoidnim receptorima CB1 i CB2, ali je njegov nivo deset puta manji.

Veže se i s receptorima za raspoloženje serotoninom i dopaminom, ali tek u mnogo većoj koncentraciji, prenosi Radiosarajevo.

Za razliku od THC-a, PET smanjuje nivo protuupalnih molekula pa se pretpostavlja da bi rezultirao manjim brojem nuspojava i da bi konkretnije djelovao na smanjenje bolova.

“U direktnoj usporedbi, mislim da je PET kvalitetnija verzija THC-a”, zaključio je Jürg Gertsch, voditelj istraživanja.

Budući da nema jake psihoaktivne utjecaje, zdenčara bi farmaceutima i zakonodavcima izvjesno mogla biti prihvatljivija od kanabisa.

Ali na to ćemo morati pričekati barem desetak godina.

 

Crna hronika

Loading..