Ne, Belgija ne uvodi “seks uživo” kao dio seksualnog odgoja u školama

Ne, Belgija ne uvodi “seks uživo” kao dio seksualnog odgoja u školama


Na Facebook stranici ALFA & OMEGA 3. 5. objavljena je netačna tvrdnja da se u Belgiji u škole uvodi demonstracija seksa uživo, u sklopu nastave seksualnog odgoja. Objava koja sadrži ovu dezinformirajuću tvrdnju arhivirana je ovdje, a u nastavku donosimo i screenshot:

Objava je podijeljena u dvije Facebook grupe “Transformacija Svijesti” i “MEDIJI – Oružje masovne obmane” koje, prema podacima servisa CrowdTangle, zajedno okupljaju preko 5500 ljudi. Radi se o grupama u kojima se učestalo šire dezinformacije.

Scena iz kazališta, a ne seksualni odgoj

U sklopu objave, kao “dokaz” da se u belgijskim školama simulira seks uživo, priložen je isječak članka sa stranice Renegade Tribune naslovljenog “‘Umjetnost’ u Belgiji: odrasli goli simuliraju seks okruženi djecom”.

Komentar uz objavu proziva Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) kao pedofilsku te upozorava na štetnost njihovih uputa na državne politike pokazujući primjer navodnog sata seksualnog odgoja u Belgiji.

Provjerom ove objave ustvrdili smo da ništa od navedenog nije točno.

Slika koja stoji uz objavu preuzeta je iz članka s američke stranice Renegade Tribune na kojoj se objavljuju tekstovi s teorijama o štetnosti cjepiva, pedofiliji povezanoj s LGBT populacijom i izraelskim špijunima.

Originalan članak (arhiviran ovdje), objavljen u rujnu 2019. godine, bez ikakvog konteksta prenosi citat iz intervjua sa švicarskim redateljem Milom Rauom, izvorno objavljenog u The Guardianu 2018. godine pod naslovom “Seks, ovca i teror: skandalozan teatar Mila Raua”.

Iz tog članka potječe i sporna fotografija, utvrdili smo koristeći alat za pretragu fotografija RevEye. Naime, radi se o sceni iz predstave “Lam Gods” u kojoj spomenuti redatelj interpretira scene s poznatog Gentskog oltara, a u kojoj glumci simuliraju seks prikazujući Adama i Evu okruženi djecom glumcima koja predstavljaju anđele s oltara.

Redatelj u intervjuu spominje belgijsku otvorenost prema takvom umjetničkom izričaju, zaključujući kako bi u drugim zemljama postojao veći otpor.

WHO nema veze s pedofilijom

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), u okviru svog redovnog rada surađuje s državama u području seksualnog i reproduktivnog zdravlja, koje uključuje i rada s mladima na temu reproduktivnog zdravlja. Stoga smo provjerili i tvrdnju da se radi o pedofilskoj organizaciji, međutim nismo uspjeli pronaći nikakve pedofilske skandale povezane s WHO-om.

Ne može se tvrditi ni da WHO ima blagonaklon odnos prema pedofiliji; na stranicama WHO-a može se pronaći klasifikacija bolesti kojom se pedofilija definira kao poremećaj.

Seksualni odgoj u Belgiji nije sporan

Osim što sporna slika ne prikazuje nov pristup nastavi spolnog odgoja u Belgiji, prema izvještaju o seksualnom obrazovanju u Europi i Centralnoj Aziji Centra za zdravstvenu edukaciju pri WHO-u (BZgA) Belgija je jedna od rijetkih zemalja uz Nizozemsku, Estoniju, Finsku i Švedsku u kojoj je društveni otpor prema seksualnom obrazovanju vrlo malen ili ga nema piše Faktograf.

Seksualni odgoj u Belgiji je institucionaliziran desetljećima – u njegovo kreiranje uključena su djeca i roditelji te škole, a od 2000-ih postaje obaveznim predmetom, uz postojanje razlika u njegovom izvođenju između Flamanskog i Valonskog dijela, stoji u izvješću Europskog parlamenta.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija