Porodicama daju i do 1.000 KM da na ljeto ne dolaze u Hrvatsku

Porodicama daju i do 1.000 KM da na ljeto ne dolaze u Hrvatsku


Nije se samo Hrvatska dosjetila poticati domaće turiste na ostanak u granicama države kako bi se novac namijenjen godišnjim odmorima tu i potrošio. Imamo novi problem vezano za sezonu.

U državama iz kojih u Hrvatsku pristiže najviše turista aktivno se potiče odmor na domaćem terenu.

U utrku za goste snažno uključuju i same emitivne zemlje. Hrvatskoj su tako sada, uz Grčku, Španiju, Italiju, Tursku…, turističke suparnice i Njemačka, Italija, Austrija, Poljska, Češka… Popis država koje će dati sve od sebe kako bi što više domaćih turista zadržale unutar svojih granica i tako pomogle vlastitoj ekonomiji je i duži, samo još sve vlade nisu objavile planove, piše Večernji list.

U Njemačkoj koja svijetu godišnje daje desetke miliona turista (samo Hrvatskoj oko tri miliona) odmor u vlastitoj zemlji nikad nije bio aktuelniji. Odmor s unutarnje strane državne granice i u normalnim godinama bira oko 35 posto Nijemaca, a sada im, discipliniranima i osviještenima kakvi već jesu, neće trebati previše objašnjavati zašto je dobro da svoje eure (po)troše u svojoj zemlji.

Tamošnji turistički domaćini, ne bude li eskalacije problema s koronavirusom, čak računaju da bi se pojedine njemačke destinacije mogle naći pred pravom turističkom najezdom. U Sloveniji, koja je velika uzdanica jadranskih domaćina, također se popularizira odmor u zemlji. Slovenska vlada priprema i turističke vaučere za poticanje domaćeg turističkog prometa. Mađari, koji već niz godina u tome imaju iskustva i koje Hrvatska donekle kopira uvođenjem CRO kartice, pak, povećavaju iznose koje poslodavci zaposlenicima mogu uplatiti na SZÉP kartice, a smanjuju i doprinose koji se plaćaju na te iznose.

Već sada se spominje mogućnost vaučera koji bi se davali zaposlenicima za korištenje godišnjeg odmora u Češkoj i koji se ne bi oporezivali. Vrijednost tog vaučera bila bi oko 400 eura (oko 800 KM). Do kraja maja znat će se hoće li i Talijani dobivati finansijsku podršku da provedu godišnji odmor u svojoj zemlji. Razgovara se o iznosima od 300 do 500 eura (od 600 do 1.000 KM) za aranžman s najmanje tri noćenja u nekoj talijanskoj destinaciji. Najave o uvođenju vaučera za domaće turiste stižu i iz Poljske.

Ministar turizma Hrvatske Gari Cappelli jučer je rekao da je veliki interes niza zemalja za otvaranje granica za turiste te da se o tome intenzivno razgovara.

Dodao je kako je u planu otvaranje granice i s Bosnom i Hercegovinom. Da li je ovo šansa da će u Hrvatskoj biti više turista iz naše zemlje i da će dobiti određene povlastice u borvaku u hotelima i privatnom smještaju i obaveznim testovima na koronavirus.

Posebno jer je najavljeno da jedan test košta 250 KM, te da u slučaju posjete omiljenim destinacijama Bosanaca na Jadranu, četveročlana porodica za test na koronu treba izdvojiti 1.000 KM.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija