Ne, ovo nije kolona vozila u “nezapamćenoj gužvi na Svitavi”

U svjetlu nove odluke o 14-dnevnom karantinu za građane Bosne i Hercegovine koji namjeravaju putovati u Hrvatsku, veliki broj portala objavio je fotografiju sa graničnog prelaza Čepikuće, tvrdeći da ista prikazuje “gužvu na Svitavi”, odnosno na dijelu puta prema Neumu.
U članku je priložena slika koja prikazuje kolonu auta, za koju se tvrdi da je snimljena “na Svitavi”, odnosno na dijelu puta između Čapljine i Neuma. Radi se o putu kojeg mnogi Bosanci i Hercegovci koriste za dolazak u Neum bez prelaska državne granice. Kao izvor fotografije naveden je “Facebook”.
Ostatak članka donosi sljedeće informacije:

Nakon što je Hrvatska uvela mjere zabrana za stanovnike Bosne i Hercegovine, pretpostavka da će to povećati broj posjeta Neumu, pokazala se ispravnom.
Lijepo vrijeme nakon obilnih kiša koje su obilježile juni, inspirisalo je Bosance i Hercegovce da se zapute prema jedinom bh. gradu na moru.
Ali očigledno su mnogi imali istu zamisao, zbog čega se već u poslijepodnevnim satima petka formirala velika gužva na Svitavi.

Ista fotografija, sa istim tvrdnjama, objavljena je potom na portalima Dnevni Avaz, Oslobođenje, Haber, 072 Info, Tuzlanski i drugi. Pojedini portali su precizirali da se razmjere gužve mogu vidjeti upravo sa pomenute fotografije.
Međutim, pojedini korisnici Facebooka (primjer) su primjetili da fotografija ne prikazuje “gužvu na Svitavi”, jer je ista snimljena na graničnom prelazu Trebimlja – Čepikuće.
I zaista, u videu “Granični prijelaz Trebimlja-Čepikuće: Brži pristup Pelješcu i prema Dubrovniku iz BiH” objavljenom 31.7.2018. godine na YouTube kanalu Car trips & tricks, jasno se može vidjeti da se radi upravo o dionici puta oko graničnog prelaza Čepikuće.
Dio koji prikazuje isto mjesto na kom je nastala i gornja fotografija vidljiv je od 04:51 minute. Već u narednih nekoliko sekunid, vidi se i sam granični prelaz, te oznaka da se približava Republici Hrvatskoj, upravo na dijelu puta za koji se na Faktoru tvrdi da je “na Svitavi”.
Na osnovu nekoliko obilježja, poput križa, jarbola za zastave graničnog prelaza, ali i pejzaža generalno, nije teško zaključiti da je fotografija iz članka portala Faktor prikazuje gužvu na području graničnog prelaza Trebimlja-Čepikuće, a ne gužvu na Svitavi.
Ilustracije radi, Svitava – odnosno put koji vodi od Čapljine, preko Svitave i Hutova do Neuma – uopšte nema dodirnih tačaka sa dijelom puta koji je prikazan na fotografiji, niti je isti dio glavnog pravca prema Ravnom. Gruba računica servisa Google Maps prikazuje da je zračna udaljenost između Svitave i graničnog prelaza Čepikuće cca. 17 kilometara.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79