Nedim Sladić najavio obilne padavine u BiH

Nedim Sladić najavio obilne padavine u BiH


Stabilizacija vremena neće dugo potrajati jer nas već od 2. oktobra očekuje nova ciklona uz padavine i jugo

U Bosni se danas očekuje većinom mala do umjerena oblačnost. Tokom prijepodneva po kotlinama i uz riječne tokove biće magle i niske oblačnosti. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Puhaće slab sjeverni vjetar.

Najniža jutarnja temperatura zraka između 1 i 5, na jugu zemlje od 8 do 12 stepeni. Najviša dnevna od 12 do 17, na jugu zemlje do 22 stepena.

U Sarajevu dosta niske oblačnosti prije podne. Sunčanije u drugom dijelu dana. Najniža jutarnja temperatura oko 4, a najviša dnevna oko 14 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Naredna dva dana (ponedjeljak i utorak) donose prolaznu stabilizaciju vremena uz obilje sunčanog vremena. Jutra hladna, lokalno maglovita uz niske jutarnje temperature. Tokom dana nešto ugodnije, javlja BHmeteo.

Na Bjelašnici jutros -5 stepeni

Stabilizacija vremena neće dugo potrajati jer nas već od 2. oktobra očekuje nova ciklona uz padavine i jugo. Dugotrajne stabilizacije vremena nema na vidiku, a samim tim ni Miholjskog ljeta.
Nedim Sladić objavio novu vremensku prognozu

Iako će naredna dva dana protjecati u vedrijem ozračju usljed jačanja ogranka srednjoeuropske anticiklone, pogotovo u Bosni, ni iduća sedmica ne donosi dugoročniju stabilizaciju vremena na području naše zemlje, a temperature zraka nastavljaju učestalo oscilirati. Napisao je ovo na Facebooku poznati bh. meteorolog Nedim Sladić.

“Jače, obilnije padavine prognoziramo ponovo u drugom dijelu četvrtka te dijelom u petak, budući da će ponovo prema našim krajevima vladati izraženija pritisna i temperaturna razlika”, poručuje je Sladić.

Na visini, dodaje, ona će se odraziti u vidu visinske doline sa hladnim zrakom koja se produbljuje sa sjeverozapada kontinenta prema Đenovskom zaljevu, a u prizemlju hladnom frontom povezanu uz đenovsku ciklonu.

Također, mlazna struja će ponovo preći preko naših područja, a paralelno položena hladna fronta u prizemlju bi se sporije premještala na jugoistok.

“Ovakve situacije najčešće uvjetuju jače ohlađivanje zraka i kondenzovanje te sudarajući se kao od zid mlazne struje generišu uske linije nestabilnosti duž frontalne zone sa većim količinama padavina – slično nešto što smo vidjeli jučer”, ističe Sladić.
Prognoza za naredne dane

U ponedjeljak u Bosni mala do umjerena oblačnost. Dio prijepodneva po kotlinama i uz riječne tokove će biti dosta magle i niske oblačnosti. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 5°C, na jugu zemlje od 8 do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 17°C, na jugu zemlje do 22°C.

U utorak sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove će biti magle. Vjetar slab, prije podne istočnog i sjeveroistočnog smjera. U drugoj polovini dana vjetar postepeno mijenja smjer na jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 6°C, na jugu zemlje od 7 do 11°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 20°C, na jugu zemlje do 24°C.

U srijedu očekuje se jače naoblačenje sa zapada, koje će u poslijepodnevnim i večernjim satima usloviti kišu i pljuskove širom zemlje. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10°C, na jugu zemlje do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 23°C.

U četvrtak pretežno oblačno sa kišom i pljuskovima. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 14°C, na jugu zemlje do 17°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 19°C, na jugu zemlje do 24°C.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija