Nedopustivo je da RS državi BiH naredi vojnu neutralnost

Ne možemo dopustiti da entitet naredi državi vojnu neutralnost, rekao je danas u Mostaru lider SDA Bakir Izetbegović.

Govoreći o neformiranju vlasti u BiH, Izetbegović je ocijenio da je krajnje vrijeme da se postupi po sporazumu koji je sa predsjednicima SNSD-a I HDZ-a BiH Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem potpisao 5. avgusta.

“Konkretno, kad je NATO u pitanju, da se imaju poštivati Ustav, ranije doneseni zakoni, strategije. Ne možemo dopustiti da entitet naredi državi vojnu neutralnost”, poručio je Izetbegović nakon sastanka sa čelnicima KO SDA Mostar.

On je napomenuo da RS ima svoje predstavnike u Parlament u BiH, dodajući da, ako oni smatraju da trebaju povući neke od ranijih odluka, mogu to uraditi na takav legalan način.

“Entitet neće moći da naređuje državi”, ponovio je Izetbegović.

On će predvoditi delegaciju SDA na današnjem sastanku sa predstavnicima HDZ-a BiH.

Uoči tog sastanka, lider SDA poručio je da se rješenje za izbore u Mostaru mora tražiti kroz zakon koji bi bio donesen na nivou FBiH.

“Kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH i onoga na čemu HDZ insistira, jedno u okviru implementacije presuda Suda za ljudska prava iz Strazbura, po apelaciji Sejdić-Finci, Zornić, Pilav može biti rješavano i to pitanje”, naveo je Izetbegović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79