Nedostatak doktora porodične medicine ugrožava rad ambulanti u RS: Prijedor traži upošljavanje penzionera

Nedostatak doktora porodične medicine ugrožava rad ambulanti u RS: Prijedor traži upošljavanje penzionera


Nedostatak doktora porodične medicine u Republici Srpskoj postao je ozbiljan problem, posebno u Prijedoru, gdje su vlasti zatražile angažovanje penzionisanih doktora kako bi osigurali kontinuitet zdravstvene zaštite.

U banjalučkom Domu zdravlja, najvećem po broju osiguranika, radi 129 doktora, dok ukupno 321 ljekar porodične medicine pruža usluge u cijelom entitetu.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, od ukupnog broja specijalista porodične medicine, njih 110 je starije od 55 godina, što dodatno otežava situaciju. Prijedorski Dom zdravlja je od resornog ministra zatražio izmjene zakona koje bi omogućile angažovanje penzionisanih doktora u određenim okolnostima.

Primjer iz Banjaluke pokazuje težinu problema: na dva konkursa za zapošljavanje 12 doktora prijavila su se samo dva kandidata, oba su zaposlena. Ovaj nedostatak kadra mogao bi dovesti do redukcije rada u nekim ambulantama tokom praznika i godišnjih odmora.

U banjalučkom Domu zdravlja prosjek starosti doktora je 51 godina, a brojni doktori odlaze zbog penzionisanja, prelaska na druge zdravstvene ustanove ili odlaska u inostranstvo, najčešće u Sloveniju. Predviđa se da će do 2026. godine 11 specijalista porodične medicine ispuniti uslove za starosnu penziju.

Interes mladih doktora za rad u porodičnoj medicini je izuzetno nizak zbog teških radnih uslova i manjka mogućnosti za napredovanje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Mnogi se odlučuju za specijalizacije u bolničkom sektoru gdje imaju veće mogućnosti za zaradu i rad u privatnom sektoru.

Dom zdravlja Banja Luka podržava inicijativu iz Prijedora za zakonske izmjene koje bi omogućile angažovanje penzionisanih doktora, ali upozoravaju da to nije dugoročno rješenje. Potrebna je strategija školovanja i zapošljavanja specijalista porodične medicine, ginekologije, pedijatrije, radiologije i urgentne medicine.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS radi na pronalaženju modela za efikasnije upravljanje ljudskim resursima u zdravstvu, u saradnji sa strukovnim udruženjima. Naglašavaju da se zdravstvena zaštita pacijentima pruža u kontinuitetu uprkos izazovima.

Lokalne jedinice samouprave, koje osnivaju domove zdravlja, zadužene su za praćenje rada i imenovanje rukovodstva ovih ustanova. Medicinari RS su nedavno održali protest tražeći bolje uslove rada i veće plate, što bi doprinijelo vraćanju digniteta zdravstvenih radnika.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija