Foto: Facebook
Podrška centrima za socijalni rad: Dva miliona KM za poboljšanje infrastrukture u FBiH

Podrška centrima za socijalni rad: Dva miliona KM za poboljšanje infrastrukture u FBiH


Federalno ministarstvo rada i socijalne politike osiguralo je 2.000.000 KM za unapređenje infrastrukturnih i prostornih uslova u centrima za socijalni rad i ustanovama socijalne zaštite širom Federacije Bosne i Hercegovine.

Ova sredstva su dio šireg plana za jačanje kapaciteta ovih centara, koji se suočavaju s ozbiljnim izazovima.

Ministar Adnan Delić naglasio je na početku svog mandata da će raditi na poboljšanju stanja u centrima za socijalni rad. Usvajanjem budžeta odobreno je tri miliona KM za podršku ovim centrima, a Ministarstvo je već započelo s realizacijom i raspodjelom sredstava.

“Ovo je prvi put da Ministarstvo realizira ovakvu vrstu podrške centrima, s ciljem da se osiguraju bolji uslovi rada i da se preventivno djeluje na suzbijanje negativnih društvenih trendova, poput nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja,” rekao je Delić.

Centri za socijalni rad u teškom stanju

Ministar Delić istakao je da su centri za socijalni rad u Federaciji BiH u teškom stanju i da im je potrebna podrška za poboljšanje infrastrukture i nabavku osnovnih materijalnih i tehničkih sredstava. “Ministarstvo je posvećeno unapređenju statusa i položaja centara za socijalni rad kako bi se osigurali kvalitetniji uslovi rada za njihove zaposlenike, što će poboljšati i kvalitet usluga prema korisnicima,” pojasnio je Delić.

Program raspodjele sredstava

Ministarstvo je pripremilo Program za raspodjelu sredstava, pozivajući centre da apliciraju za sufinansiranje. Sredstva će biti raspoređena na:

  • Nabavku stalnih materijalno-tehničkih sredstava (250.000 KM)
  • Investicijska ulaganja u postojeće objekte (750.000 KM)
  • Investicijska ulaganja u gradnju novih objekata (1.000.000 KM)

Centri moraju dostaviti odgovarajuću projektnu dokumentaciju, a detalji o potrebnoj dokumentaciji i postupku prijave dostupni su na web stranici Ministarstva.

Daljnja podrška centrima

Ministar Delić naglasio je da ovo nije jedini program podrške u budžetu Ministarstva. Osim već realizirane podrške od 700.000 KM za jačanje ljudskih kapaciteta, uskoro će biti na raspolaganju i 300.000 KM za podršku u provođenju federalnih zakonskih propisa. Ukupno, Ministarstvo osigurava tri miliona KM podrške centrima za socijalni rad u FBiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija