Štela u ZDK: Dvostruki osuđenik i nezakonito zaposlena sređuju poslove stranačkim kadrovima i rodbini

Štela u ZDK: Dvostruki osuđenik i nezakonito zaposlena sređuju poslove stranačkim kadrovima i rodbini


Kantonalnom tužilaštvu u Zenici podnesena je prijava protiv zaposlenika JU Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona, Ante Pešića i Stefane Todorović, zbog zloupotrebe položaja i nesavjesnog rada.

Prijava se odnosi na nezakonito zapošljavanje stranačkih kadrova i rodbine, uključujući osobe povezane s Pešićem i premijerom Zeničko-dobojskog kantona, Nezirom Pivićem.

Dvaput osuđivan direktor

Anto Pešić, bivši direktor Službe, dvaput je osuđen za zloupotrebu položaja – u oktobru 2017. i junu 2020. godine. Uprkos presudama, Pešić je bio direktor Službe u više navrata, posljednji put kao v.d. direktora do februara 2024. godine. Nakon smjene, raspoređen je u biro rada Tešanj.

Nezakonito zapošljavanje

Stefana Todorović, šefica opštih i kadrovskih poslova, zaposlena je nezakonito, zbog čega je bivši direktor Ratko Orlandić osuđen na dvije i po godine zatvora. Todorović je 2012. godine zaključila ugovor o obavljanju pripravničkog staža iako nije ispunjavala uslove, te je kasnije zaposlena na neodređeno vrijeme kao stručni saradnik za pravne poslove.

Krivična prijava

Prijava protiv Pešića i Todorović uključuje optužbe za nastavak nezakonitog zapošljavanja. U prijavi se navode imena zaposlenika primljenih po stranačkoj i rodbinskoj liniji, uključujući rodbinu Pešića i premijera Pivića. Pešić je tokom svojih mandata nastavio zapošljavati stranačke kolege, rodbinu i prijatelje, uključujući Ivana Antunovića, Damira Begića, Draganu Dropulju, Vedranu Dugonjić, Josipa Lovrića, Franku Zovko Pešić, Azru i Arnesa Sinanovića, Biljanu Mutnović Dragutinović, Almu Pivić i druge.

Planovi za nova zapošljavanja

Novi direktor Službe, Josip Lovrić, priprema novi Pravilnik o radu i sistematizaciju radnih mjesta kako bi omogućio zapošljavanje novih kadrova, uključujući Damira Begića, Anu Martinović-Anđelić, Ibrahima Smajića i Sehadeta Hadžića, rođaka premijera Pivića. Planirano je formiranje novih odjeljenja kako bi se stvorila rukovodeća radna mjesta za ove osobe.

Skupština traži reakciju

Materijali upućeni Skupštini Zeničko-dobojskog kantona sadrže detalje o nezakonitim radnjama i zapošljavanjima, te traže reakciju Skupštine kao osnivača Službe za zapošljavanje. Uz prijavu su dostavljeni i podaci o prijavama poreza, koji otkrivaju neispunjavanje uslova za prijem određenih zaposlenika.

Naredni tekstovi će obuhvatiti dodatne prijave protiv trenutnog direktora Josipa Lovrića i druge nepravilnosti unutar Službe za zapošljavanje.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija