Nedostatak radne snage u RS-u: Izdano 1.400 radnih dozvola za strane radnike

U entitetu Republika Srpska (RS) u Bosni i Hercegovini primjećuje se nedostatak radne snage, posebno u sektorima kao što su građevinarstvo, poljoprivreda, ugostiteljstvo i turizam. Zbog toga je izdano 1.400 radnih dozvola za radnike iz inozemstva, u nastojanju da se zadovolje potrebe tržišta rada.

Od ukupnog broja radnih dozvola, njih 1.000 su obnovljene, dok je 400 novih izdano kako bi se nadomjestio nedostatak radne snage. Direktor Unije poslodavaca Republike Srpske, Saša Aćić, ističe za Klix.ba da je nedostatak radne snage posljedica nekoliko faktora, uključujući pad nataliteta i odazak radne snage u zemlje članice Europske unije.

Aćić je naglasio da dosadašnje mjere nisu donijele značajnije rezultate u rješavanju ovog problema te da ekonomska struktura entiteta nije na odgovarajućoj razini. Prema trenutnim projekcijama, u naredne četiri godine će u RS-u biti potrebno između 20.000 i 30.000 radnika iz inozemstva kako bi se zadovoljile potrebe tržišta rada.

Mladen Vrećo, rukovoditelj banjalučke Filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, potvrdio je nedostatak kvalitetne radne snage na tržištu u ovom entitetu. Zavod je izdao 1.400 radnih dozvola za radnike iz različitih zemalja poput Turske, Indije, Nepala, Bangladeša i Srbije, kako bi se ublažio nedostatak radne snage.

Važno je napomenuti da se ističe potreba za smanjenjem uvoza radnika te zaštita domaće radne snage. Ovo ukazuje na važnost prilagodbe ekonomske politike i mjera koje bi promicale razvoj domaćeg tržišta rada i očuvanje radnih mjesta za lokalne stanovnike.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79