Nedostatak reakcije na tragediju u Gradačcu – Zašto nije bilo vanrednih sjednica

Tragedija koja se dogodilo u Gradačcu, izazvala je različite reakcije u društvu. Glasovi se javljaju kako izražavanje tuge i solidarnosti nije pratilo jedinstveni odgovor kao što je to bilo u drugim situacijama, kao na primjer masovnom ubistvu u Beogradu prije samo tri mjeseca.

Kroz društvene mreže i komentare na vijesti, mnogi su izrazili svoje nezadovoljstvo činjenicom da nije bilo jedinstvenog odgovora i izražavanja tuge povodom ovog tragičnog događaja. Posebno se ističe usporedba s vanrednom sjednicom Vijeća ministara i proglašenjem Dana žalosti u BiH nakon masovnog ubistva u Beogradu prije samo tri mjeseca.

Neki se pitaju zašto sinoć nije bilo vanredne sjednice Vijeća ministara niti proglašenja Dana žalosti, kako na državnom tako i na entitetskom nivou. Odsustvo takvog jedinstvenog odgovora izaziva razočaranje kod mnogih koji smatraju da tragedija u Gradačcu zaslužuje isti nivo poštovanja i tuge kao i bilo koja druga slična tragedija.

Semir Efendić, putem svog statusa na društvenim mrežama, izrazio je svoje razočaranje ovom situacijom. On je podsjetio na nedavnu situaciju u Beogradu gdje je nakon masovnog ubistva tako brzo uslijedila reakcija vlasti i proglašenje Dana žalosti. Njegova primjedba o tome kako se nekima čini da je Beograd bliži od Gradačca izazvala je dodatne komentare i reakcije među korisnicima društvenih mreža.

” Prije samo tri mjeseca, nakon masovnog ubistva u Beogradu, isti dan održana je vanredna sjednica Vijeća ministara i proglašen Dan žalosti u BiH, i to na Dan sjećanja na ubijenu djecu opkoljenog Sarajeva 5. maj. Sinoć te sjednice nije bilo, a nema ni Dana žalosti. Pa ni u Federaciji BiH… Gradačac sam tuguje.  Nekima je očito Beograd bliži od Gradačca. Svaki dalji komentar je suvišan.”m napisao je Efendić.

Ovakvi komentari ukazuju na važnost jedinstvene reakcije vlasti na tragedije i nasilje, bez obzira na to gdje se događaju. Tragedije kao što je ova u Gradačcu podsjećaju nas na potrebu da društvo zajednički dijeli tugu i podršku prema žrtvama i njihovim porodicama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79