Nedostatak svijesti o pranju novca u bh. nevladinom sektoru: Potrebne izmjene i edukacija

U organizaciji Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, danas je u Brčkom održan jednodnevni trening o “Stvarnom vlasništvu“, borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Radionica je realizovana uz podršku projekta EU4CivilSociety Delegacije EU u BiH.

Ova inicijativa je dio Drugog akcijskog plana za sprovođenje globalne inicijative “Partnerstvo za otvorenu vlast“, koja okuplja vladine i nevladine organizacije širom svijeta u borbi protiv korupcije i za transparentno upravljanje.

“Stvarno vlasništvo” je ključno pitanje u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, posebno u kontekstu evrointegracija Bosne i Hercegovine”, istakla je Selma Džihanović-Grac, šefica Odsjeka za pravnu pomoć civilnom društvu u ministarstvu pravde BiH.

Prema izvještajima različitih organizacija, nevladine organizacije su posebno izložene riziku od pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, ali u sektoru nedostaje svijesti i znanja o ovim pitanjima.

Današnji trening je okupio više od 20 predstavnika lokalnih nevladinih organizacija, s ciljem podizanja svijesti o institutu stvarnog vlasništva i mogućim rizicima za organizacije civilnog društva.

Ovo je druga radionica u okviru Drugog akcijskog plana za provedbu Inicijative “Partnerstvo za otvorenu vlast” (OGP). Projekat “EU4 Civil Society“ pruža tehničku podršku Ministarstvu pravde u realizaciji treninga i podržava saradnju vlasti s organizacijama civilnog društva u jačanju transparentnosti i borbi protiv pranja novca.

Naredne sedmice, slične radionice će se održati u Sarajevu i Mostaru, a organizacije civilnog društva su pozvane da se pridruže kako bi bolje razumjele svoju odgovornost u primjeni relevantnih zakona.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79