Nekada je radnik bila osoba koja je svojim radom zarađivala platu i time hranila porodicu i sebe ali sada radnik postaje rob

Šta je radnik?

Piše: Dražan Pejaković

“Nekada je radnik bila osoba koja je svojim radom zarađivala platu i time hranila porodicu i sebe, međutim unazad X-Y godina to više nije tako, radnik postaje rob.

Nisu nam okovane ruke i noge, ali jeste naše pravo. Postajemo žrtve prljavog kapitalizma, gdje je poslodavac uvijek u pravu i ako ti se ne sviđa može prtina (šuti dobro je dok ne tuku), nemaš pravo da izneseš svoje nezadovoljstvo i moraš trpjeti sve i svašta.

Mnogi poslodavci će reći „ti imaš platu“, ali da mi je vidjeti tog radnika koji hrani četveročlanu porodicu sa jednom platom i može pružiti svojoj porodici more, nove patike djetetu (a da nisu na rate) ili bilo šta drugo, a da se pri tome ne zaduži ili uzme kredit, a ako ti se još desi pred kraj mjeseca da ti crkne frižider tek si ga tada nagrabusio, dodajmo i to da molimo Boga da se neko ne razboli pošto za doktora para nema.

Tako da pored toga što smo postali robovi poslodavca, postajemo robovi i banki. Prije su robovi dobijali hranu, a sada dobijaju novac tek toliko da jedva može da je kupi i napuni frižider koliko toliko (mada je više prazan nego pun).

Robovi su se nekada kažnjavali bičom, a današnji robovi se kažnjavaju odbijanjem od plate, prekovremenim radom koji opet nije plaćen, mnogim kaznama i prijetnjama, na kraju rob nema pravo glasa.

Međutim dolazimo u fazu, gdje polako svaki radnik za sebe istupa lomi okove poslodavca i suprotstavlja se Tiraniji. Radnici napokon traže svoja prava i pokazuju zube te da je dosta iskorištavanja i omalovažavanja.

„Radnik nije rob“!

Za više savjeta priključite se grupi koja brine o radnicima i njihovim pravima OVDJE

Osobe koje su prve na udaru korone nisu dobile nikakvu naknadu, nisu dobile nikakvu povišicu, a marketi radili bolje nego ikada

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79