Neki građani nisu htjeli da se evakuišu, srećom, noć u Konjicu i Jablanici protekla mirno

Neki građani nisu htjeli da se evakuišu, srećom, noć u Konjicu i Jablanici protekla mirno


Protekle noći nije bilo obilnijih padavina i novih problema na područjima Jablanice i Konjica, koja su prošle sedmice pogodile enormne količine kiše što je prouzrokovalo poplave i klizišta.

Zbog vremenske prognoze da će u ovim mjestima u noći s utorka na srijedu doći do obilnih padavina koje bi mogle pokrenuti nova klizišta i ponovo ugroziti živote stanovnika Donje Jablanice i okolnih sela, ali i mjesta na području Konjica, u utorak navečer je naređena i hitna evakuacija.

Do ranih jutarnjih sati vršena evakuacija ukupno 411 ljudi, jutros nastavljena potraga za nestalim

Facebook grupa Buturović polje objavila je jutros u četiri sata da je noć bila mirna.

“Provedena je djelimična evakuacija stanovništva iz ugroženih područja, s obzirom na to da je više stotina građana odlučilo ostati u svojim domovima. Pada lagana kiša i za sada nema nikakvih problema. Pratimo razvoj situacije”, rečeno je.

Nakon naredbe Federalnog štaba civilne zaštite, naredbe Kantonalnog štaba civilne zaštite HNK i u skladu s naredbom Gradskog štaba civilne zaštite Grada Konjica do 3.43 sati s područja grada Konjica pogođenih prirodnom nesrećom evakuirano je 330 osoba. Ukupno je do sada evakuirano 411 osoba.

Tokom noći ugroženo stanovništvo evakuirano je u sportsku dvoranu (devet osoba), privatni objekt Grabovac (24 osobe), starački dom (dvije nepokretne osobe), dok je ostalo stanovništvo smješteno kod rodbine prijatelja i poznanika.

I danas su od ranih jutarnjih sati specijalistički spasilački timovi nastavili potragu za stradalima na području Jablanice. Nastavljeno je probijanje nanosa na putevima kao i popravke na vodovodnoj, elektro i telefonskoj mreži. Vrši se dostava hrane i lijekova stanovnicima na području općine.

Putne komunikacije na području Općine Jablanica s pojedinim naseljenim mjestima su u prekidu kao i sa susjednim općinama, radi se na čišćenju puteva.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija