Nema oblasti gdje u BiH nije prijavljena korupcija. Kažu koverta ide iz ruke u ruku

Nema oblasti gdje u BiH nije prijavljena korupcija. Kažu koverta ide iz ruke u ruku


Ministarstvo pravde BiH objavilo je nacrt Strategije borbe protiv korupcije za naredne četiri godine. Vlada Republike Srpske to tek treba da izradi. Zašto smo došli u situaciju da se protiv korupcije borimo samo deklarativno i da li će se ikada stati u kraj praksi – koliko trebaš dati da bi dobio?

Republika Srpska trenutno je bez Strategije za borbu protiv korupcije. Prethodna je istekla, nova čeka na izradu.

Strategija će sadržavati ključna rješenja i antikoruptivne mjere koje će poslužiti kao osnova za razvoj politika prevencije i borbe protiv korupcije u Srpskoj – navodi se u odluci Vlade Republike Srpske.

Ne, nije vic. Ova rečenica se ponavlja iz Strategije u strategiju. Ponavljanje je majka znanja, barem za narod, kad već kod hapšenja zbog korupcije, odgovorni imaju svjesno neznanje, ali zbog toga, valjda, dobiju imanje.

Vec godinama imamo Akcione planove, imamo i Strategije za sprecavanje korupcije, ali ovi dokumenti skoro nikad nikom nisu ulili strah u kosti. A i zašto bi kada je uobicjena praksa da nekoliko noći provedeš u ćeliji izadjes van i godinama čekaš suđenje, pod uslovom da predmet ne zastari, a često svjesno zastari.

Emirov predmet nije zastario. Sudski proces je u toku. Prijavio je korupciju tešku 330 miliona maraka u Upravi za indirektno oporezivanje BIH, gdje je i radio. Ukazao je na nepravilnosti u vezi iznajmljivanja I naplate parkinga na carinskim terminalima privatnim kompanijama. Nakon svega dobio je otkaz, a onda je tužio poslodvac. Sve bi kaže ponovio opet.

“Evo reći ću koristi mog prijavljivanja. Upravni odbor UIO promjenio odluku o carinskim terminalima čime je omogućio veći prihod državi, a mnji privatnim carinskim terminalima”, kaže Emir Mešić.

Javne nabavke, ekonomija, zdrastvo, policija, nema oblasti gdje nije prijavljena korupcija.

Završava se često baš ovako – kovertom iz ruke u ruku ili ispod stola. I baš zbog toga što koverta unosi red u nered, građani smatraju da više nema smisla prijavljivati korupciju.

Nemoguća je i sledeća činjenica, ali:

“Strategije pišu oni koji su sami korumpirani i neće sjeći granu na kojoj sjede”, kaže Siniša Vukelić, novinar .

A sjedili su izgleda često ispred TV i gledali možda i previse Robert de Nira.

Čestitam. Nikad ne cinkaj prijatelja i uvijek drži jezik za zubima.

Čini se da svaka sličnost sa stvarnim dešavanjima i likovima naše današnjice nije slučajna. Došli smo do najgoreg scenarija- prestali smo se zgražavti i na flašu šampanjca za doktora i na kofer para za direktora, porednika.

“Glavni krivac za ovakvo stanje je pravosuđe i Agencija za sprovođenje zakona koji svojim nečinjenjem legalizuje svakodnevnu korupciju u našem društvu”, kaže Damjan Ozegović, Transparensi international BiH.

Društvo koje se mora suočiti sa činjenicom da bi svaka nova Strategija mogla da pokopa našu stvarnost, jer se vrlo često čini, da se bez korupcije više ne može, nego što se bez nje može.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija