Nema socijalnih potresa, dogovor se poštuje: Koliko će rudara u FBiH u 2022. biti penzionisano?

U Savezu sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine zadovoljni su odlukom Vlade FBiH prema kojoj će biti osigurano 3,9 miliona KM za penzionisanje 107 radnika i uvezivanje radnog staža sa uplaćenim doprinosima za PIO u ukupnom iznosu od 709.529,73 KM za 27 radnika kojima su uplaćena sredstva po sudskim presudama, a nisu stekli uvjete za penzionisane.

Zadovoljni smo ovim potezom našeg socijalnog partnera, obuhvaćeni su svi rudari koji ispunjavaju uvjete. Ovo je rezultat dobrog rada Sindikata – kaže za Faktor Sinan Husić, predsjednik Sindikata.

Kako Husić ističe, na ovaj način se istovremeno radi i na restrukturiranju ljudskih resursa u sedam rudnika Koncerna Elektroprivrede BiH.

– U 2021. godini za više od 1.000 smanjen je broj radnika u rudnicima. Za ovu godinu planirano je između 700 i 800 radnika koji bi trebali u penziju, uz određen broj onih koji bi uz otpremnine mogli dobrovoljno okončati radni odnos. Smanjujući na ovaj način broj radnika izbjegavamo socijalne potrese, nema neželjenih pojava. Ovo je model koji treba nastavljati primjenjivati – naglašava Husić.

U Srbiji se nedavno desila tragedija, osma rudara je poginulo u u rudniku Sokobanja. Prošle godine i u BiH je bilo rudarskih nesreća sa tragičnim posljedicama. Da li se u FBiH radi dovoljno na prevenciji nesreća?

– Moj je utisak možemo više raditi na tome, počev od mene. Dodatno investirati u sredstva za zaštitu na radu, moderniju tehnologiju, to će se na kraju isplatiti i poslodavcima. Moramo imati strateško opredjeljenje, sistem u kojem ćemo svi biti maksimalno angažovani mora na vrijeme djelovati – smatra Husić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79