Nema više pritiska na USK: Migrantima preskupa ruta kroz BiH?

Migrantska situacija u Unsko-sanskom kantonu, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini, dosta je povoljnija nego je to bilo proteklih godina, zaključak je to predstavnika lokalnih, državnih i međunarodnih institucija na radionici koja je održana u Bihaću.

Razlog poboljšane situacije s migrantima u našoj zemlji krije se u promijenjenoj migrantskoj ruti s obzirom na to da je ruta preko Bosne i Hercegovine poskupjela u odnosu na protekle godine kada je na putu do zapadne Evrope Bosna i Hercegovina bila neizostavna.

Jasmin Stambolija, predstavnik Grada Bihaća kazao je za Klix da je prije nekoliko dana u Bihaću održana radionica o načinu upravljanja migrantskih kampova koji će od narednog perioda biti pod nadležnosti Službe za strance.

– Grad Bihać je sretan što je država preuzela nadležnosti nad upravljanjem kampovima i samim tim situacija u Bihaću i USK je poboljšana kada je u pitanju migrantska kriza. U odnosu na prošlu godinu, imamo manji broj migranata, ali tek očekujemo priliv jer je snijega nestalo na našim planinama – izjavio je Stambolija.

On kaže kako pritisak postoji te da je Služba za strance i naša civilna zaštita iz objekta PIO/MIO izmjestila 250 migranata u kamp Lipa, iz Žegarskog polja je izmješteno oko 250 migranata.

– U ponedjeljak smo imali akciju na četiri manje lokacije u kućama i izmješteno je 70 migranata. Na području bivše željezare sigurno ima više od 350 migranata. Na prostoru poslovne zone Kombiteks ima ih stotinjak. Već s ovim brojevima smo došli do cifre preko 1.000 migranata koji su na ulicama u Bihaću, govorimo o užoj gradskoj zoni.

Po završetku radova, na Lipi će biti smješteno 1.500 migranata, od čega 1.000 samaca, 300 porodica i 200 maloljetnika, dok je u kampu Borići smješteno 450 porodica s djecom.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić je u Bihaću kazao kako brojne radionice i sastanci s lokalnim, državnim i međunarodnim institucijama daju rezultate te da je brojka migranata u BiH jednaka brojci s početka masovnih migracija krajem 2017. godine.

Posljednjih nekoliko mjeseci imamo broj migranata koji je na nivou kraja 2017. godine kada smo imali početak masovnih migracija u BiH. Ohrabrujući je to podatak, ali svrha svih ovih aktivnosti jeste da održimo taj nivo prisustva migranata, da stvorimo uslove za turizam i slobodu građana i normalno funkcionisanje lokalnih zajednica u kojim migranti borave – kazao je Cikotić.

Dodao je da je Služba sa strancima s MUP-om USK realizovala akciju čišćenja migranata u USK te da je cilj očistiti divlje kampove i stvoriti uslove za normalan život migranata i ljudi u zajednici.

– Stvaramo uslove da zatvorimo Sedru, a čekamo i od vijeća u Velikoj Kladuši da odredi alternativnu lokaciju da zatvorimo Miral. Uvodimo mnoga tehnička sredstva, nove organizacijske modele – dodao je Cikotić,

Šefica misije IOM Bosni i Hercegovini, Laura Lungarotti, naglasila je da će ova organizacija nastaviti pružati podršku domaćim institucijama u upravljanju migracijama. Dodala je da je važno unaprijediti i saradnju partnerskih odnosa između svih nadležnih institucija kako bi se efikasnije upravljalo migracijama u BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79