Nenad Nešić ponovo šokira sa izjavama: Srpski narod je žrtva genocida, gdje je 200.000 Srba iz Sarajeva?

25.01.2023., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Kandidati za ministre i zamjenike u Vijecu ministara Bosne i Hercegovine stigli su u Parlament BiH gdje ce zastupnici danas glasati o njihovom imenovanju. Nenad Nesic, kandidat za ministra sigurnosti. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, Nenad Nešić, iznio je ponovo svoje stavove naglasivši da su Srbi “najstradaliji narod” na Balkanu u prošlom stoljeću.

On je, između ostalog, kažao da su Srbi “žrtve genocida” i da o tome svjedoči “svaki pedalj Balkana”.

“Narod koji je u proteklom vijeku dao preko dva miliona stradalih u odbrambenim ratovima, nikako ne može biti genocidan. Upravo suprotno, srpski narod je žrtva genocida. O tome svjedoče Zejitinlik, Јasenovac, Kragujevac, Kozara, Brod na Drini, Prebilovci i svaki pedalj Balkana. O tome svjedoče i 3.267 grobova u srednjem Podrinju i Birču, kao i Sijekovac, Vozuća, dolina Neretve, ali i 200.000 izbrisanih sarajevskih Srba.”, rekao je Nešić.

Također je dodao da su Srbi pokušali da prave državu sa onima koji su ih ubijali i mučili.

“Srbi su ponosan narod, koji nikada budućnost nije gradio na viktimizaciji. Nikada nismo optuživali, upirali prstom niti insistirali na tuđoj kolektivnoj odgovornosti. Onima koji su nas u ratovima ubijali, pružali smo ruku pomirenja i sa njima pravili zajedničke države. Oni koji danas misle da rezolucijom u UN mogu promijeniti istorijske činjenice i graditi budućnost, grdno se varaju. Јedino što su uspjeli jeste da ovdje otvore nove duboke krize i podjele. Vrata budućnosti zalupili su novim vraćanjem u 90e godine prošlog vijeka.” kazao je on.

Nenad Nešić naglasio je da Srbi neće dozvoliti da Republika Srpska bude izložena napadima ili pokušajima satanizacije.

“Naše žrtve, naši nevino stradali, možda jesu žrtve koje samo mi oplakujemo, ali to ne znači da su manje vrijedne i da se mogu izbrisati. Naš narod nikada nije vodio ratove u tuđim državama, nego je isključivo branio svoje domove. Republika Srpska naša je svetinja na koju nećemo dozvoliti da padne ijedna mrlja i sutra ćemo poručiti da su Srbi pravdoljubiv i slobodarski narod koji neće dozvoliti da ga drugi tlače i satanizuju. Ni za šta im ova rezolucija ne služi osim da još jednom ponove već viđene napade iz želje da obrišu Republiku Srpsku. Tako će samo srušiti BiH. Za Republiku Srpsku se ipak mi pitamo. I kada ona pozove, svi smo tu! Živjela Republika Srpska.” zaključio je Nešić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79