Nepozvan gost: Medo ponovo šeta Bihaćkim ulicama

Nepozvan gost: Medo ponovo šeta Bihaćkim ulicama


U posljednjim sedmicama, stanovnici bihaćkog prigradskog naselja Luke suočavaju se s prisustvom medvjeda na svojim ulicama. Dok se medvjedi bez straha šetaju po ovom naselju, mještani osjećaju strah. Ovaj neobičan fenomen postao je tema razgovora i zabrinutosti u Unsko-sanskom kantonu.

Nedavni incidenti obuhvataju medvjeda koji je nekoliko puta primećen kako šeta rubom naseljenog područja, a čak su i snimci zabilježeni u kojima se vidi kako hrabro tumara ulicama noću. Nažalost, ovakvi susreti nisu prošli bez posljedica. Na imanju lokalnog pčelara, medvjed je uništio više košnica s pčelama, prouzrokujući značajnu materijalnu štetu.

Prema izjavama mještana, medvjed dolazi s obronaka Plješevice i često ga uoče u neposrednoj blizini pomoćnog stadiona Nogometnog kluba Jedinstvo. Ovo područje je naseljeno, s kućama udaljenim tek stotinak metara od mjesta gdje je medvjed viđen, a tu su i dva dječja vrtića. Strah od mogućeg susreta s medvjedom prisutan je među lokalnim stanovnicima.

Ovakvi incidenti nisu ograničeni samo na ovo naselje. U posljednje vrijeme, često se događa da medvjedi napuštaju svoja prirodna staništa i dolaze bliže naseljenim područjima u Unsko-sanskom kantonu, prouzrokujući štetu. Nedavno se sličan slučaj dogodio i nadomak sela Kamengrad, desetak kilometara od Sanskog Mosta, gdje je medvjed uništio dvadesetak košnica koje pripadaju sanskom lovočuvaru Izetu Alagiću.

Mještani podgrmečkih sela općine Sanski Most već duže vrijeme žive u strahu od medvjeda, koji su postali gotovo dio svakodnevnog života. Iako se može u šali reći da su postali “domaće životinje”, situacija nije bezazlena.

Nedostatak hrane u njihovim prirodnim staništima usljed specifične godine i loših klimatskih uslova naveli su medvjede da traže hranu bliže naseljenim područjima. Nažalost, često su pčelinje košnice i voćnjaci na napuštenim imanjima meta ovih šumskih predatora.

Važno je napomenuti da su medvjedi strogo zaštićene životinje i lov na njih je strogo zabranjen, što je doprinijelo njihovoj velikoj reprodukciji i razmnožavanju.

Mještani su zabrinuti ne samo zbog materijalne štete koju medvjedi prouzrokuju, već i zbog potencijalnih rizika koje takvi susreti donose.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija