Nepravilnosti u isplati dodataka na plaću u KPZ Sarajevo: Revizija otkrila kršenje zakona

Nepravilnosti u isplati dodataka na plaću u KPZ Sarajevo: Revizija otkrila kršenje zakona


U sklopu redovne revizije poslovanja Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Sarajevo, federalni revizori su otkrili ozbiljne nepravilnosti u isplati dodataka na plaću zaposlenicima tokom prošle godine.

Ova praksa, koja je zahvatila sve uposlene, suprotna je odredbama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine.

Revizija je pokazala da su dodaci na plaću po osnovu “posebnih uslova rada” isplaćivani zaposlenicima čija radna mjesta ne zahtijevaju neposredan kontakt sa osuđenim osobama, što je ključni preduvjet za ostvarivanje prava na takve dodatke. Konkretno, radna mjesta poput šefa odsjeka za upravno-pravne i kadrovske poslove, računovodstvo i finansije, kao i viših referenata za kancelarijsko i arhivsko poslovanje, stručnih saradnika za planiranje potreba roba i usluga, ne uključuju izravan rad sa zatvorenicima.

Federalni revizori su istaknuli da je isplata ovih dodataka rezultirala neopravdanim povećanjem troškova za bruto plaće, a iznos koji je višak iznosi 23.313 KM. Ova situacija ukazuje na sistematsko kršenje zakonskih normi koje regulišu isplatu plaća i naknada u javnim institucijama.

Nakon što su revizori prezentirali ove nalaze, došlo je do kadrovskih promjena na čelu institucije. Faruk Zupčević, prethodni direktor, smijenjen je 28. septembra 2023. godine, a na njegovo mjesto postavljen je Munib Isaković. Isaković, koji dolazi s pozicije šefa odsjeka za propise, dozvole i industrijsku sigurnost u Ministarstvu sigurnosti BiH, suočit će se s izazovom usklađivanja poslovanja KPZ-a Sarajevo s zakonskim okvirima, posebno u pogledu financijskih i administrativnih aspekata.

Osim smjene direktora, revizorski izvještaj je također ukazao na potrebu za detaljnom revizijom internih pravilnika i procedura koje se odnose na plaće i naknade, kako bi se spriječilo daljnje kršenje zakona i osigurala transparentnost u trošenju javnih sredstava.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija