Porodica iz BiH doživjela neprijatnost na granici: Zadržani zbog prijave boravka

Porodica iz BiH doživjela neprijatnost na granici: Zadržani zbog prijave boravka


Četvoročlana porodica iz Bosne i Hercegovine, koja već godinama ljetuje kod istih domaćina u Makarskoj, doživjela je neprijatnost pri povratku kući kada su ih hrvatski granični službenici zadržali.

Na granici su im zatražili dokaz da su svi članovi porodice bili uredno prijavljeni kao turisti.

“Pitali su nas koliko smo dugo boravili na moru i jesmo li svi prijavljeni. Muž je odgovorio potvrdno, ali je službenica na granici rekla da je u sistemu zabilježeno samo jedno ime od nas četvoro, i da nas zbog toga mogu novčano kazniti”, ispričala je žena, opisujući neprijatno iskustvo koje je, srećom, završilo bez kazne, piše Večernji list.

Porodica nije morala platiti kaznu, ali su zabrinuti šta ih može očekivati u budućnosti i kako izbjeći slične situacije.

Komentari na društvenim mrežama su se brzo proširili, a mnogi su se pitali zašto bi odgovornost za ovakav propust trebala pasti na turiste, a ne na domaćine koji su ih iznajmili smještaj.

Prijava gostiju je obaveza iznajmljivača, ali nažalost, kako navode iz Večernjeg lista, postoje slučajevi kada i registrovani iznajmljivači zaobilaze zakon kako bi izbjegli veće porezne obaveze.

Policija na granici, prema važećim propisima, ima pravo provjeriti gdje je putnik boravio i da li je prijavljen.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija