Nermin Nikšić: KCUS je pripao NiP-u

Nermin Nikšić: KCUS je pripao NiP-u


Gost današnjeg izdanja Klix Studija s Emelom Burdžović bio je premijer Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić. On je govorio o odnosima unutar vladajuće državne kolaicije, ali i odnosima u SDP-u.

Na početku razgovora Nikšić je odgovorio na pitanje da li su prokockane šanse da BiH otvori pristupne pregovore sa Evropskom unijom (EU).

“Naravno da nisu, sve dok postoji šansa mi smo opredjeljeni da radimo, razgovaramo, da pokušamo doći do rješenja. Pokazalo se da politika svađe, podjela i sukoba nije dobra. Jer da je dobra, mi smo u tome prvaci svijeta, isigurno bi do sada bili u EU”, rekao je Nikšić.

Komentirajući odnose unutar vladajuće koalicije i činjenicu da se teško dolazi do dogovora o određenim pitanjima, rekao je da smatra da je moglo više biti urađeno.

“Mi sa svoje strane ćemo držati tu priču i razgovarati. Moram reći, nakon sastanka u Mostaru, s kojim ja sa svoje strane lično nisam zadovoljan i presretan s onim što smo napravili, ipak smo jučer u nekoj komunikaciji gospodin Dodik i ja dogovorili i on je dao saglasnost te su jučer u Predstavničkom domu PSBiH izglasali zakon o državnoj službi, što objektivno može biti jedna od kvačica na putu BiH ka otvaranju pregovora”, ističe Nikšić.

Izmjene Izbornog zakona

S obzirom na to da lider HDZ-a Dragan Čović često uslovljava postizanje dogovora usvajanjem izmjena Izbornog zakona BiH, Nikšić komentira da li će biti udovoljeno zahtjevima HDZ-a po tom pitanju.

“Tačno je da HDZ insistira na ovoj priči kada je Izborni zakon u pitanju, da se cijeli Izborni zakon rješava, a ne fragmentalno na što smo mi spremni i što smatramo da nije nemoguće, ukoliko smatramo da ne možemo riješiti ove stvari. Za nas je pitanje izbora članova Predjsedništva ujedno pitanje provođenja odluka Suda u Strazburu”, istakao je Nikšić.

Dodao je da je atmosfera koju su imali na posljednjim sastancima bila korektna i nije išla prema sukobima te da inače žele stvoriti atmosferu da svako može reći šta misli.

“Takva politika je na kraju dovela do nekih rješenja. Ljudi u Evropskoj uniji ne kriju da su zaista napravljeni ogromni pomaci kada je u pitanju ispunjavanje tih uslova. Znate da smo u ovih godinu dana usvojili sedam do osam zakona koji su na tom putu, a ranije nije bilo nijednog”, rekao je i dodao da je svjestan da njihovo usvajanje ide sporije.

Međutim, kako kaže Nikšić, sasvim je jasno da su svi deklarativno za EU, ali da praksa često pokaže suprotno, posebno kada je riječ o (ne)usvajanju zakona.

Nikšić se do sada nije javno oglašavao o izboru direktora KCUS-a i aferi koja je napravljena oko davanja saglasnosti. Podsjetio je da je Ismet Gavrankapetanović kandidat NiP-a.

“To je pozicija koja je pripala NiP-u prema raspodjeli pozicija. Pilav je znao da je privremeno postavljen i prihvatio. Šta se desilo sad sa Upravnim odborom ne znam. Do mene ništa ne dolazi. Ja hoću da se ispoštuje zakon. Ako gospodin Gavrankapetanović ispunjava uslove bit će imenovan, ako ne bude ispunjavao neće biti prevare na način da se se imenuje kadar SDP-a, poništit će se konkurs i raspisati novi”, istakao je Nikšić.

Raskol unutar SDP-a i NiP-a ne postoji tvrdi govoreći o skrivenim lobijima.

“Postoje naravno neki u SDP-u koji bi voljeli da bude Pilav, kao i u NiP-u koji bi željeli da ne bude Gavrankapetanović, ali to nije stav SDP-a i NiP-a”, ističe.

Govoreći o projektima Vlade FBiH rekao je da je oživljena ideja na nivou entitetskih premijera da se na Drini radi objekat Srbija i BiH, entitetske elektoprivede bi imale udio po 25 posto, a Republika Srbija 50 posto. Time bi se osigurala energija iz obnovljivih izvora.

Na kraju je uputio poruku građanima, a uoči odluke o otvaranju pristupnih pregovora.

“Građanima želim reći da kada je u pitanju priča Trojke da smo pokazali da ne trebaju brinuti da ćemo mi preći neku crvenu liniju, izdati bilo koji interes, bilo kojeg građanina u FBiH ili RS-u, kada je u pitanju interes države BiH i da ćemo učiniti sve da kroz ovaj kompromis razgovora i dogovora dođemo do rješenja. Dok postoji minimalna šansa mi ćemo razgovarati. Naravno, 21. mart je vrlo blizu i tad ćemo znati gdje smo”, zaključio je Nikšić.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija