Nermini Mujkić Gušo: “Nije fer da se moja fotografija nađe iza tog gospodina, baš na toj pozadini”

Nermini Mujkić Gušo fotografiju je poslao prijatelj, upitavši je “da li si ovo ti”. Tromjesečna beba u naručju svoje majke Sabine, dok spašavaju gole živote, bježeći iz Žepe. Kada je shvatila da se ispred te fotografije obraćaju političari iz Srbije i Republike Srpske, da je zloupotrijebljena na najgrublji način, kaže, nije joj bilo dobro.

“Prvo je bijes proradio u meni, iskreno, jer mislim da nije fer da se moja fotografija, to jest fotografija moje majke, mog brata i mene nađe iza tog gospodina, baš na toj pozadini, emocije su bile pomiješane, u jednom momentu bila sam ljuta, tužna, bijesna, ne znam ni kako bih to opisala”, započinje Nermina priču za N1.

O tome da li će poduzeti neke pravne korake protiv organizatora obilježavanja Oluje u Prijedoru ili pak agencije u Srbiji koja je zloupotrijebila fotografiju, ne želi javno govoriti. Ovo nije prvi put da se ista fotografija koristi u tekstovima o zločinima nad Srbima. I uglavnom je riječ o medijima iz Srbije. Oglasila se i agencija Pozitiv, nakon silnih reakcija javnosti.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

“Ovaj propust nije učinjen s namjerom da bilo koga povrijedimo, omalovažimo ili zlostavljamo, te se nadamo da će svi prihvatiti naše iskreno izvinjenje. Napravili smo veliku grešku i stojimo iza toga, ali to ne može i ne smije da se koristi za dalje smanjenje patnji srpskog naroda”, naveli su.

“Pročitala sam izvinjenje, mislim u redu je sve, ali to ne prihvatam jer sam pronašla na još dva portala da su iste fotografije bile objavljene prije dvije godine, ali da su isti ti linkovi bili uništeni. Pomoću jedne djevojke sam došla do istih tih fotografija, gdje je isti natpis bio kako je srpska majka prognana iz, ne znam tačno kojeg mjesta, ne bih sad da pričam jer nisam sigurna sto posto, a fotografija iz autobusa je ista, moje majke, mog brata i mene, bila sam u šoku i tek sad upućujete izvinjenje”, dodaje Nermina.

Reakcije vlasti iz Republike Srpske koje u svima drugima traže krivca za propust su nezrele, kaže nekadašnji član Organizacionog odbora za obilježavanje genocida u Srebrenici, Haris Imamović. Očito je da vlast u entitetu Republika Srpska osjeća inferiornost spram Beograda, pa su i organizaciju Oluje dali u ruke tamošnjoj agenciji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79