Obrazovne ustanove u RS-u pozvane da prijave učešće u projektima na nivou BiH

Obrazovne ustanove u RS-u pozvane da prijave učešće u projektima na nivou BiH


Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske traži od predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola da dostave informacije o učešću njihovih zaposlenih u projektima, komisijama i radnim tijelima na nivou BiH do 15.08.2023. godine. U dopisu, ističe se da Ministarstvo i Republički pedagoški zavod imaju potrebu da prate aktivnosti i projekte u kojima se učestvuje na državnom nivou.

Iako Ministarstvo tvrdi da je ovaj zahtjev usmjeren ka osiguranju usklađenosti sa strateškim dokumentom u oblasti obrazovanja, profesor Miodrag Živanović smatra da su potezi vlasti usmjereni ka legalizaciji diktature u društvu. On naglašava da su ovakvi zahtjevi dio sve prisutnijih napetosti i polarizacije u društvu.

Pitanje učešća u projektima i radnim grupama na nivou BiH izaziva zabrinutost jer može uticati na jedinstvenu svijest u Bosni i Hercegovini. Naglašava se da obrazovanje postaje sastavni dio izgradnje sasvim morbidnih odnosa, a ovo je samo jedan od znakova da se društvo sve više polarizuje.

S obzirom na situaciju, važno je pratiti dalji razvoj događaja i moguće implikacije ovog zahtjeva. Njegova pozadina i svrha ostaju predmet pažnje i rasprave u javnosti, te će se pratiti reakcije obrazovnih ustanova na zahtjev Ministarstva prosvjete i kulture RS.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija