NES: Da li će Trojka i HDZ neopravdano pokloniti Dodiku 87 miliona KM od putarine?

Narodni europski savez (NES) izdao je saopštenje u vezi sa najavljenom sjednicom Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, zakazanom za petak, 9. februara. U saopštenju se izražava zabrinutost zbog mogućeg dogovora o raspodjeli prihoda od putarine, koji bi, prema navodima medija, bio na štetu Federacije Bosne i Hercegovine.

Prenosimo saopštenje u cijelosti: “Kako je najavljeno, sutra bi se na sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine ponovno trebala naći raspodjela prihoda od putarine u iznosu od 241 milion KM koji su na posebnom podračunu Centralne banke Bosne i Hercegovine kao rezerva za poravnanje nakon što se usvoji konačna metodologija raspodjele. Ako su navodi medija tačni da je postignut dogovor između lidera Trojke, HDZ-a i SNSD-a o raspodjeli tih sredstava u omjeru 64:36 između Federacije Bosne i Hercegovine i RS, bez Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, to znači da će entitet RS dobiti 87 miliona KM koji ne pripadaju tom entitetu, ni po kojem osnovu.

Dakle, radi se o štetnom dogovoru za Federaciju Bosne i Hercegovine kojoj po svim parametrima pripadaju sva rezervisana sredstva za poravnanje u iznosu od 241 milion KM, jer je ista uplaćivala više prihoda od putarine nego što je vraćeno na osnovu privremene raspodjele naplaćenih prihoda od putarine u iznosu od 59 posto. Nedopustivo je da članovi Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje ispred Federacije Bosne i Hercegovine pristanu na ovako štetnu i protuzakonitu odluku, te u tom kontekstu naglašavamo njihovu i krivičnu odgovornost, a posebno ministra finansija Vlade Federacije BiH Tonija Kraljevića, u skladu s članom 220. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Da li će Trojka i HDZ, na štetu Federacije Bosne i Hercegovine pokloniti Dodiku 87 miliona KM od putarine i tako nastaviti finansirati njegovu politiku rušenja države, uskoro ćemo vidjeti.”

NES je oštro osudio moguću nepravednu raspodjelu prihoda od putarine, ističući da će nastaviti pratiti situaciju i insistirati na poštovanju zakonitosti i pravde u raspodjeli sredstava.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79