NES i PDA će podržati istog kandidata za Predsjedništvo BiH?

Narodni evropski savez Bosne i Hercegovine (NES BiH) i Pokret demokratske akcije Bosne i Hercegovine (PDA BiH) nastupit će kao blok u pregovorima stranaka o zajedničkom kandidatu opozicije za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Dogovorili su to jučer lideri NES BiH Nermin Ogrešević i PDA BiH Mirsad Kukić, koji smatraju da su blok koji čine ove dvije stranke i kapaciteti kojima raspolažu više nego kredibilan faktor u pregovorima stranaka opozicije, saopćeno je iz Narodnog evropskog saveza BiH.

Također, nije isključeno da će se ovom bloku pridružiti i još neke stranke. Kako je dogovoreno, blok NES BiH i PDA spreman je učestvovati u pregovorima stranaka opozicije, razmotriti sve prijedloge i dati podršku kandidatu koji će zemlju povesti putem stabilizacije, napretka i članstva u Evropskoj uniji i NATO-u. Istovremeno, spremni su predložiti i svog kandidata.

Formiranje ovog bloka posebno je važno iz razloga što je ovo prvi dogovor dviju stranaka o zajedničkom nastupu kada je riječ o zajedničkom kandidatu.

Dogovor NES BiH i PDA pokazao je da je kompromis moguć ako se ozbiljno pristupi razgovorima, ako je ključna osnova za razgovore opći i interes države te ako se isključe lični i pojedinačni stranački interesi. Ogrešević i Kukić smatraju da je potrebno postići konsenzus, što je moguće više stranaka u vezi s jednim, zajedničkim kandidatom opozicije za člana Predsjedništva BiH.

Zbog toga pozivaju i ostale stranke opozicije da na ovaj način pristupe razgovorima o usaglašavanju zajedničkog kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva. Jer, samo tako opozicija može imati realne šanse za pobjedu, saopćeno je iz NES-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79