NES i SBiH: ZZO Hercegovačko-neretvanskog kantona pravi segregaciju među pacijentima

Regionalni odbor NES-a Hercegovina i SBiH HNK tvrde da su pogubne posljedice po građane nove procedure slanja, primanja i zakazivanja pregleda u zdravstvenim ustanovama na području HNK, koju je donio ZZO Hercegovačko-neretvanskog kantona.

“Jasno je da nova procedura dijeli zdravstvo po nacionalnoj osnovi, nastojeći pratiti granice zamišljene ‘Herceg Bosne’, čime su grubo prekršeni osnovni medicinski postulati i zakletve. Ova procedura nema nikakvog zakonskog uporišta, štaviše, njome su prekšeni brojni pozitivni zakonski propisi, koji uređuju oblast zdravstva i to Zakon o zdravstvenoj zaštiti, Ljudska prava i vrijednosti u zdravstvenoj zaštiti, Zakon o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenta, Zakon o zdravstvenom osiguranju, te Zakon o zabrani diskriminacije“, stoji u zajedničkom saopćenju Regionalnog odbora NES-a Hercegovina i SBiH HNK.

S tim u vezi, kako navode, “neophodno je upozoriti da citirani zakoni predviđaju jasan pravni put zaštite prava pacijenata, te da postupanje ZZO HNK suprotno važećim propisima u zdravstvu, može biti predmetom prigovora i tužbi pacijenata”.

“Ovo posebno ako se ima u vidu da niti jedan od navedenih zakona ne propisuje nadležnost kantonalnih zavoda zdravstvenog osiguranja da ograničavaju pristup pacijenta pojedinim uslugama sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite, na način da se pacijent ima poslati u konkretnu ustanovu na području kantona, ako su te iste usluge razvijene u više različitih ustanova. Također, mnogi od hroničnih pacijenata imaju već izgrađen odnos sa pojedinim specijalistima na drugim nivoima zdravstvene zaštite, te je važno održati uspostavljeni odnos povjerenja i kontinuitet zdravstvene zaštite”, naglašavaju iz NES-a i SBiH-a.

Posljedice niza prigovora i tužbi pacijenata, kako ističu, “potencijalno će biti bit ijako ozbiljne za same zavode, jer ne postoji decidno pravno uporište za postupanje KZZO HNK na način da ograničava pristup i saradnju domova zdravlja sa ustanovama sa područja svog kantona”.

Navode, kako sve ustanove sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite moraju imati jednake mogućnosti u smislu ugovaranja sa kantonalnim ZZO.

Da bi ugovori između kantonalnih ZZO i ustanova bili zaključeni legitimno, kako ističu, “pravni osnov za odredbe ugovora mora da postoji u aktima više pravne snage (Zakon ili pravilnik), a to nije slučaj, zbog čega je upitan legitimitet postupanja ZZO HNK”.

“U skladu sa gore navedenim, pozivamo ZZO HNK da diskriminatorsku proceduru potpuno neusaglašenu sa zakonskim propisima stave van snage, ili da istu usklade sa pozitivnim zakonskim propisima, te da se svim građanima omogući jednaka prava u liječenju”, poručili su iz Regionalnog odbora NES-a Hercegovina i SBiH HNK.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79