Nesavjesni rad komunalnih inspektora: Prekršiocima otkrivaju ko ih je prijavio

 

Mada se već godinama iz Zavoda za javno zdravstvo KS nadležnima u Općini Hadžići sugerira da se vrši redovna kontrola seoskih vodovoda, s kojih se vodom za piće snabdijeva veliki broj stanovnika, to, nažalost, ni do danas nije urađeno.

Ispaštaju najviše građani koji se već godinama žale na stomačne i druge tegobe. Takav primjer je naselje Smucka, gdje se ovog ljeta više stotina građana otrovalo vodom, a šokantni nalaz Zavoda za javno zdravstvo KS govorio je da su se mještani otrovali fekalijama.

Nezadovoljstvo u Nezavisnom bloku kulminiralo: Članovi stranke traže ostavku Šepića i rukovodstva

Divlje deponije

Da se ovakve i slične pojave ne bi dešavale, dr. Anela Šehić-Lihovac, vijećnica Naroda i pravde, u avgustu je podnijela inicijativu da se ubuduće, u skladu sa zakonom nad izvorištima vode koja se koriste za piće, a ne pripadaju gradskoj mreži, obavezno vrši sanitarni nadzor. No, još nije dobila odgovor nadležnih.

Veliki problem su i divlje deponije, kojih je sve više, a opasnost predstavljaju i otpadne vode iz kućnih kanalizacija. Otpad se donosi kamionima, traktorima i drugim prijevoznim sredstvima. Posebno je opasno što se divlje deponije nalaze i pored izvorišta vode.

Tome u dobroj mjeri, kako se čulo na sjednici Općinskog vijeća, kumuje i komunalni inspektor ove općine, koji bi trebao reagirati i spriječiti ovakve pojave.
Nesavjesni građani

– Kada se prijave nesavjesni građani, onda komunalni inspektor ode kod prekršioca i kaže mu: „Ja ti ne bih dolazio da te nije prijavio taj i taj…“ Onaj koji bi trebao da suzbija ovakve pojave, građane prijavljuje, što utječe na to da je divljih deponija sve više – kazao je Zifet Dželko, vijećnik (SDA).

Hadžići: Zbog stomačnih tegoba ljekaru se javilo 209 osoba

Odgovarajući na primjedbu vijećnika o tome da inspektor građanima govori ko ih je prijavio, Eldar Proha, pomoćnik načelnika općine Hadžići, izjavio je da u ovakvim prilikama veliki broj prekršilaca agresivno postupa.

  Centralni Sarajevski trg dobija novi izgled: “Multikulturalni čovjek” bit će izmješten

– Inspektor je, nažalost, prisiljen i na ovakav način rada – kazao je Proha za Avaz.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79