Nešić: Nećemo dozvoliti divljanje migranata

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevldi Hurtić održali su danas sastanak sa šefom Delegacije EU u BiH Johannom Sattlerom na kojem su razgovarali o planu tranzicije i odgovornosti upravljanja migracijama.

Nakon sastanka Nešić je naglasio da policijske agencije iz BiH sarađuju sa policijskim agencijama iz regiona.

“Rekli smo Sattleru da je BiH spremna da pristupi procesu tranzicije, da preuzme obaveze koje su dale međunarodne organizacije, ali da je potrebno da oni budu tu sa svojim prisustvom i da nam pomognu u pitanju finansija. Upoznali smo ga da migrantska kriza nije problem BiH nego cijele EU, da je BiH kolateralna šteta migrantske krize, jer nama migrant dolaze jer iz EU i jer žele u EU”, rekao je Nešić.

Dodao je da su a sastanku naglasili da BiH želi da bude dio evropske sigurnosti i da pokaže da je na evropskom putu.

“Sa ministrom Hurtićem sam iznio da je naše opedjeljenje članstvo u EU i drago nam je što shvataju da je naše strpljenje po pitanju našeg evropskog puta pri kraju. Ne želimo da čekamo, želimo da budemo punopravna članica EU. Smatramo da zasluujemo i da smo dovoljno razvijeni kao društvo”, istakao je Nešić.

Govoreći o migrantskoj krizi Nešić je naglasio da mu je kao ministru najbitnija sigurnost građana BiH.

“Sve ću uraditi da naši građani, bez obzira na kojem se dijelu teritorije nalaze, budu sigurni. Nećemo dozvoliti bilo kakvo divljanje migranata i pružit ćemo pomoć našim policijskim agencijama da kretanje migranata drži pod kontrolom”, zaključio je Nešić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79