Nešić u Briselu: Krijumčarenje oružja sigurnosna prijetnja

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić predvodi delegaciju BiH na Ministarskoj konferenciji u Briselu o suzbijanju trgovine vatrenim oružjem u jugoistočnoj Evropi.

Na konferenciji kojoj su prisustvovali i potpredsjednik Evropske komisije i visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Josep Borrell i evropska komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson, ukazano je da organizovani kriminal, a posebno krijumčarenje oružja, predstavlja globalnu bezbjednosnu prijetnju koja je u stalnoj ekspanziji.

Nešić je istakao da je BiH je na Londonskom samitu iskazala jasnu političku opredijeljenost za jačanje kontrole malog oružja i lakog naoružanja u Jugoistočnoj Evropi. Poručio je da kao kontinent dijelimo iste izazove te da moramo dijeliti i zajedničku budućnost u Evropskoj uniji.

Naglasio je da je evidentno je da u ovom trenutku pored migrantske krize, krijumčarenje oružja predstavlja jedan od najvećih bezbjednosnih izazova.

Podsjetio je da je dosadašnje aktivnosti koje je BiH provela u ovoj oblasti, posebno usklađivanje zakona o oružju, poboljšanju bezbjednosti skladišta oružja te da je u protekle četiri godine prikupljeno i uništeno oko 25.000 komada i dijelova oružja, što predstavlja značajno povećanje u odnosu na raniji period. Također, o opasnostima vezanim za zloupotrebu oružja edukovano je 18.300 učenika iz 130 škola širom Bosne i Hercegovine.

Nešić je dodao da su kontrola i nadzor državne granice takođe veoma važno pitanje, gdje su u proteklom periodu ojačani kapaciteti policijskih agencija za sprečavanje ilegalne trgovine oružjem.

“Cijenimo, da smo u proteklom periodu postigli dosta dobre rezultate, ali pred nama su novi izazovi. Neophodno je pružiti dodatnu podršku u oblastima koje se odnose na pitanja deaktivacije oružja, uspostave fokalne tačke za vatreno oružje, jačanja kapaciteta i saradnje policijskih i pravosudnih tijela u rješavanju krivičnih djela zloupotrebe vatrenog oružja kao i jačanju balističkih kapaciteta”, kazao je Nešić.

Nešić je danas također prisustvovao zajedničkom ručku sa komesarkom Johansson, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79