Nešićev DNS već krenuo u predizbornu kampanju kršeći zakon

Foto: Facebook

Iako su lokalni izbori u Bosni i Hercegovini zakazani za 6. oktobar, Demokratski narodni savez (DNS) na čelu s Nenadom Nešićem već je započeo svoju predizbornu kampanju, kršeći zakonske odredbe koje to izričito zabranjuju.

Unatoč svojim prijašnjim tvrdnjama da visoki predstavnik Christian Schmidt nije legitimno imenovan, DNS je pokazao da poštuje njegove odluke. Iako su dugo vremena tvrdili da Schmidt nije “legalan visoki predstavnik”, DNS se sada očigledno prilagodio situaciji na terenu.

No, fokus se vraća na kršenje zakona od strane DNS-a. Dobrica Kucalović, savjetnik ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića, objavio je predizborni materijal na Facebooku, uključujući plakate i brošure s Nešićem i samim Kucalovićem kao kandidatom za gradonačelnika Zvornika. U objavi Kucalović naglašava potrebu za vizijom i planom za razvoj grada Zvornika, što uključuje različite projekte i poboljšanja za građane.

Zvanična predizborna kampanja za lokalne izbore počinje tek 6. septembra i traje do 5. oktobra u 7 sati, nakon čega nastupa izborna šutnja. Do tada, svaka vrsta kampanje, uključujući plaćeno oglašavanje, je zabranjena i može biti sankcionisana.

Predsjednica Centralne izborne komisije BiH, Irena Hadžiabdić, ranije je naglasila da od dana raspisivanja izbora do službenog početka izborne kampanje, vođenje plaćene kampanje putem elektronskih i printanih medija, kao i bilo kojeg oblika plaćenog javnog oglašavanja, osim internih skupova političkih subjekata, nije dozvoljeno.

Prema članu 16.14 stav (3) Izbornog zakona BiH, zabranjeno je vođenje bilo koje vrste plaćene izborne kampanje u periodu od raspisivanja izbora do početka zvanične kampanje. Uprkos tome, DNS je krenuo s objavljivanjem predizbornog materijala, što predstavlja preuranjenu kampanju i kršenje zakona.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79