Neumski hotelijeri zadovoljni sezonom, ali izazovi s radnom snagom i dalje prisutni

Neumski hotelijeri zadovoljni sezonom, ali izazovi s radnom snagom i dalje prisutni


Hotelijeri u Neumu izrazili su zadovoljstvo dosadašnjim tokom turističke sezone, očekujući potpunu popunjenost kapaciteta od sredine jula. Predsezona i početak sezone, uključujući maj i juni, bili su izuzetno dobri, iako je početak jula tradicionalno slabiji.

Branimir Butigan, predsjednik Udruge hotelijera Općine Neum, izjavio je za Fenu da očekuju stopostotnu popunjenost u svim hotelima i privatnim smještajima od sredine jula. Gosti dolaze iz raznih zapadnih zemalja poput Francuske, Njemačke, Austrije, Poljske i Slovenije, dok privatni smještaj uglavnom popunjavaju domaći gosti i dijaspora.

Ipak, Neum, kao i mnoge druge destinacije na Jadranu, suočava se s problemima u vezi s radnom snagom. Unatoč pristojnim platama, situacija se svake godine pogoršava. Osnovu radne snage čine domaći Neumljani, a sezonski radnici dolaze da popune praznine, no potrebno je osigurati radnu snagu za period od sedam do deset mjeseci. Strana radna snaga se pojavljuje u manjim brojevima, ali se čini da će taj pravac biti sve značajniji u budućnosti.

Cijene u Neumu su i dalje konkurentne u odnosu na susjednu Hrvatsku, gdje je uvođenje eura dovelo do značajnog poskupljenja. Butigan ističe da je Neum u srcu sezone 40 do 50 posto jeftiniji od Makarske rivijere i sličnih destinacija, a ugostiteljske usluge su i dalje povoljnije iako je došlo do blagog poskupljenja zbog rasta cijena namirnica.

Za razliku od mnogih popularnih turističkih destinacija širom Europe, gdje lokalno stanovništvo protestuje protiv masovnog turizma, u Neumu takvih problema nema. Lokalno stanovništvo živi za i od turističke sezone, te nema pobuna protiv turizma, a velika gužva traje svega dva mjeseca, nakon čega se situacija normalizuje.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija