Nevjerovatan podatak: Turisti iz Hrvatske sve više ljetuju u Neumu!

Turistički radnici u jedinom bh. gradu na moru, Neumu, prezadovoljni su predsezonom, obećavajućom sezonom, a već, kažu, pripreme teku i za postsezonu.

Novitet na neumskim plažama su turisti iz Hrvatske, koji su se zbog previsokih cijena u matičnoj državi odlučili na ljetovanje u BiH.

“Dolazi nam dosta rezervacija iz Hrvatske jer ovdje mogu uživati u kvalitetnom odmoru po puno pristupačnijim cijenama i s manjim budžetom ostvariti puno veći broj dana nego što bi mogli ostvariti u nekim hrvatskim gradovima”, ističe za FTV Branimir Butigan, predsjednik Udruženja hotelijera Neum.

Osim gostiju iz Hrvatske ove godine novitet je i uvozna radna snaga. Zbog povećanja obima posla pojedini vlasnici hotela odlučili su se na uvoz radnika iz Nepala. Kako pojašnjava Tomislav Lovrić, vlasnik dva luksuzna hotela u Neumu, na ovu odluku se odlučio jer već godinama ima problem s brojem radnika u sezoni.

“Falilo nam je pet-šest ljudi za cijelu sezonu i kako je taj trend dovođenja radnika iz Nepala, Filipina i Indije zavladao u Hrvatskoj, s nekim prijateljima i poznanicima sam odlučio probati i sam. Došlo mi je sedam žena iz Nepala, kojima sam prezadovoljan”, dodaje Lovrić, prenose Nezavisne.

Ističe i da je ovakav pristup traženja radne snage budućnost, s obzirom na to da sve više mladih napušta BiH i teško je osigurati stalne radnike.

Ljetovanje u Neumu za ovu godinu skuplje je za nekih 15 odsto, što nije uticalo na dolazak gostiju i odličnu predsezonu koju su imali turistički radnici. Ipak, oni koji su zatečeni na plažama kažu da su ljetovanje zbog cijena morali skratiti.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79