Nevjerovatni Sladić: Slušajući glasanje cvrčaka uspio precizno izračunati kolika je temperatura zraka!

Temperature prethodnih dana u BiH dostizale su svoje maksimume, rušili su se stari, postavljali novi rekordi, a teško je bilo predvidjeti šta slijedi. Tako je Mostar, što je bilo neuobičajeno, završavao na trećem mjestu kada je riječ o temperaturama zraka u bh. gradovima.

No, Nedim Sladić meteorolog Nove BH nema premca kada je riječ o preciznim prognozama. Tako je slušajući oglašavanje cvrčaka uspio precizno izračunati kolika je temperatura zraka u tom području gdje se cvrčci oglašavaju.

-Neumorno se i dalje oglašavaju cvrčci i odlučih pri povratku kući isprobati formulu na vlastitom primjeru. Nigdje nikoga, lijepa tišina. Duboka koncentracija, brzo brojanje i malo matematike.

Izbrojah oglašavanje cvrčka od 182 puta u jednoj minuti. Dakle, otprilike čujem svake sekunde u prosjeku po tri tona.

Matematičkim uvrštavanjem i primjenom Dolbearove formule: [(182-40)/7] + 10 = 30,3 °C.

Kako sam na jedan kilometar od aerodroma, bliža referentna tačka mi je Butmir. Provjeravam podatke, i, gle čuda, na Butmiru zaista 30 °C, napisao je Sladić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79