Nevladine organizacije apeluju: Potpuna zabrana kretanje vrlo je štetna za djecu

Nevladine organizacije apeluju: Potpuna zabrana kretanje vrlo je štetna za djecu


Grupa organizacija za zaštitu prava i dobrobiti djece u Bosni i Hercegovini, koju čine Save the Children, World Vision International u BiH, Hope and Homes for Children u BiH i Mreža NVO Snažniji glas za djecu, apeluje za izmjenu Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite broj: 12-40-6-148-34/20, kojom se naređuje potpuna zabrana kretanja osobama mlađim od 18 godina i starijim od 65 godina na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

“Svjesni ozbiljnosti i kompleksnosti situacije prouzrokovane pandemijom virusa COVID-19, ne dovodimo u pitanje potrebu uvođenja i provođenja vrlo striktnih mjera prevencije i suzbijanja njenog širenja, već iste apsolutno podržavamo, te ihi kao građani i profesionalci promovišemo i u našim programima, dosljedno i odgovorno provodimo, navode u saopćenju.

U isto vrijeme, nakon konsultacija sa ljekarima pedijatrima idječijim psiholozima, zabrinuto i odgovorno ukazuju na to da potpuna zabrana kretanja osobama mlađim od 18 godina, bez jasno ograničenog roka trajanja, djeluje vrlo štetno kako po fizičko, tako i mentalno zdravlje naših najmlađih sugrađana, te dugoročno može imati ozbljne posljedice za pojedinca, porodicu, ali i širu zajednicu.Međutim, imamo i drugačije primjere. Kada je škotska pivara BrewDog pokrenula kampanju za dezinfekciju ruku, reakcije su bile podijeljene. Iako su s jedne strane mnogi pozdravljali taj potez, postojala je doza cinizma oko brendiranja.

“To daje osjećaj koliko je ravnoteža trenutno osjetljiva“, kaže glavna direktorica za inovacije Kantar Insightsa, Rosie Hawkins i dodaje: Treba razgovarati brendovima, ali to činiti na način koji podržava vlade i potrošače, a ne da ih iskorištava”.

Potrošači također traže eksplicitne dokaze da brendovi podržavaju osoblje, vladu i potrošače. Gotovo 80 posto smatra da zdravlje zaposlenih treba biti ključni prioritet za kompanije, dok gotovo dvije trećine smatra da bi fleksibilan rad trebao biti prioritet.

Oko 45 posto potrošača želi vidjeti da kompanije postavljaju planove za zaštitu dobavljača ili proizvoda, dok više od 40 posto želi vidjeti kompanije koje doniraju proizvode, kao što su sredstva za čišćenje ruku ili maske.

Uprkos rezultatima anketa, mnoge kompanije povlače reklamne kampanje i preraspodjeljuju oglasne budžete. Istraživanje na gotovo 900 britanskih trgovaca od strane Marketing Week-a i Econsultancy otkrilo je da je 55 posto odgodilo ili pregledava oglasne kampanje, dok 60 posto smanjuje ili pregledava budžete.

Podaci BrandZ-a također pokazuju da su se nakon finansijskog pada 2008./2009. godine jači brendovi oporavili do devet puta brže u odnosu na vrijednost dionica na tržištu.

“Zdravlje brenda postaje ranjivo kada se kompanije prestanu oglašavati”, kaže Kantar Insightsa globalna šefica za medije, Jane Ostler i naglašava: “Ako to urade duže od šest mjeseci, to uništava i kratkotrajno i dugoročno zdravlje”.

Umjesto toga, ona savjetuje robnim markama da mijenjaju svoje medije i dodirne tačke kako bi osigurali doseg do potrošača, a sa komunikacijama koje ih najviše zanimaju.

“Držite živce”, zaključuje Jane, koja je podvukla: “To će proći i naći ćemo se u situaciji kada se stvari počnu oporavljati. Razmišljajte i dugoročno i kratkoročno.”

Koji dio naredbe o zabrani izlaska djece nismo shvatili i zašto?

“Dugotrajna izolacija u ograničenom kućnom prostoru, te nemogućnost izlaska na svjež zrak i rekreaciju dokazano dovodi do pada, prijeko potrebnog, imuniteta djece, te atrofije mišića uzrokovane nedostatkom fizičke aktivnosti, pa čak i gojaznosti. Dok su manjoj djeci za pravilan rast i razvoj potrebni igra i pokret, adolescentima je izlazak iz kuće potreban s aspekta imanja prostora za sebe i psiho-emotivne ravnoteže, ali i prostora za roditelje da održe pozitivnu porodičnu dinamiku”, navode iz ovih organizacija.

Osuđena na ograničen prostor, djeca i mladi posežu za prekomjernim korištenjem mobitela i računara, igranjem video igrica i gledanjem televizije, što dugoročno ugrožava vid i sluh, te dovodi do pojave psihosomatskih poremećaja i ovisnosti o informacionim tehnologijama, nedostatka sna, razdražljivosti i emocionalne nestabilnosti kod djece, te mnogih drugih ozbiljnih problema u njihovom psihofizičkom razvoju.

“Kao organizacije posvećene radu s najranjivijim kategorijama djece u našem društvu, posebno smo zabrinuti za djecu koja žive u situacijama narušenih, i nerijetko,nasilnih porodičnih odnosa. Ova djeca su, usljed prestanka odlaska u školu i potpune zabrane kretanja van kuće osuđena na stalni boravak u, po njih, uznemirujućim i rizičnim okolnostima, te su, vjerujemo, zbog pojačanog stresa u porodici (rad od kuće, gubitak posla roditelja) izložena pojačanom fizičkom kažnjavanju i nasilju uopšte”, navedeno je.

Kako dodaju, njihova zabrinutost je ogromna i za djecu i adolescente s poteškoćama razvoju, te onekoji žive u porodicama u riziku od odvajanja ili su već odvojeni od svojih bioloških porodica i žive u institucionalnoj brizi ili malim porodičnim domovima.Za ovu djecu kao i njihove odgajatelje, osim rizika od infekcije, potpuna upućenost na ograničen životni prostor dovodi u situaciju veoma pojačanog stresa i rizika od dugoročnog narušavanja odnosa koji su preduslov za kvalitetan odgoj, rast i razvoj u ovim specifičnim okruženjima.

Hraniteljske porodice iporodice u riziku od izdvajanja djece suočavaju se sa istim poteškoćama, iako im je u okolnostima izolacije obezbijeđena hitna, adekvatna i stručna pomoć profesionalcima, roditeljima i starateljima koji brinu o djeci i mladima, kako bi oni imali dovoljno alata da im olakšaju boravak u zatvorenom prostoru i pod novim okolnostima.

“Na kraju, i za djecu koja žive u harmoničnim i podržavajućim porodičnim okolnostima, potpuna zabrana kretanja donosi stres, razdražljivost, depresiju i osjećaj otuđenosti i beznađa, dovodi do prekida prijeko potrebnih društvenih kontakata, te opasnosti od zanemarivanja usljed efekata koje novonastala situacija ima po cijelu porodicu”, navode.

Svjesni ozbiljnosti situacije uzrokovane pandemijom i važnosti odgovornog ponašanja u zajedničkom djelovanju ka njenom suzbijanju, ni po kojem osnovu ne traže potpuno ukidanje predmetne zabrane.

Na osnovu obrazloženih zabrinutosti, apelujeu na njeno ublažavanje i omogćavanje osobama do 18 godina da pod nadzorom roditelja i u kontrolisanom uslovima redovno borave na svježem zraku, uz striktno pridržavanje mjera koje uključuju, ali ne moraju biti limitirane na:

dozvoljeno kretanje maloljetnicima van kuće samo u pratnji roditelja/staratelja i članova najuže porodice, te isključivo uz nošenjepropisane zaštitne opreme – zaštitnih maski (ili, nedostatku, šalova preko usta) i rukavica, te poštovanjepropisane fizičkedistanceu razmaku od najmanje 1.5 m
zabranjen boravak na sportskim i dječijim igralištima i parkovima za djecu, kao i korištenje prateće opreme i infrastrukture (klackalice, ljuljačke, tobogani) čak i kada su potpuno prazni, te zabranjen ulazak u zatvorene prostore (trgovine, banke, pošte i sl. službe koje rade), te bilo kakva okupljanja od 3 ili više maloljetnika na jednom mjestu
dozvolu prevoza maloljetnika u automobilu od strane roditelja / staratelja uz obavezno poštivanje svih zaštitnih i higijenskih mjera, te po potrebi ograničavanje vremenskog periodanjihovog kretanja na 1-2 sata dnevno, u periodu dana kada je nadzor roditelja/ staratelja moguć.

“Naše organizacije nude svoju stručnu i profesionalnu pomoć kako bi se analizirale različite mjere i kako bi se došlo do rješenja koje bi bilo u najboljem interesu sve djece, u ovim vanrednim okolnostima”, zaključuju prenosi RadioSarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija