Nezir iz Travnika osuđen na tri mjeseca zatvora zbog prevare na benzinskoj pumpi od 60 maraka

Kantonalni sud u Novom Travniku donio je u novembru prošle godine pravosnažnu presudu kojom je 25-godišnji Nezir Genjga iz Travnika osuđen na tri mjeseca zatvora zbog kako je navedeno u presudi, produženog krivičnog djela prevara.

Naime, Genjga je pravosnažno osuđen i očekuje ga izdržavanje zatvorske kazne jer je nasuo gorivo na dvije benzinske pumpe u vrijednosti od 60 maraka, koje nije platio, navedeno je u presudi Suda u Novom Travniku, piše Avaz.

Mora platiti i paušal

Genjga je osuđen jer je u tri navrata na dvije benzinske pumpe tokom maja 2017.godine nasuo gorivo i rekao radnicima na pumpama da ne može platiti. Na jednoj pumpi u Travniku, nasuo je 20, a na drugoj, dva puta po 20 KM. Presudom se obavezuje da benzinskim pumpama nadoknadi štetu, a državi sudski paušal u iznosu od 50 maraka i to sve u roku od 15 dana.

Genjgu je prvostepeno osudio Općinski sud u Travniku, ali je nakon žalbe presuda ukinuta, da bi u ponovljenom suđenju osuđen na tri mjeseca zatvora. S druge strane, Kantonalni sud u Novom Travniku odbio je žalbu advokata Adila Loze, koji je tvrdio da djelo za koje je Genjga osuđen nije krivično djelo.

Lozo je u žalbi tražio da se presuda ukine i Genjga kazni blažom kaznom. On je u žalbi tvrdio da oštećeni nisu nikada ni tražili tri puta po 20 maraka, niti su postavili odštetni zahtjev.

Advokat je tokom žalbe postavio i pitanje treba li tada optuženi, a sada osuđeni ležati u zatvoru tri mjeseca “jer nije radnicima na pumpi platio 60 maraka nasutog goriva”

Optuženi nije negirao da je nasuo gorivo i da nije platio. On je tokom procesa rekao da je da će novac donijeti kad bude imao, a čak ja kao garanciju ostavio i saobraćajnu dozvolu.

Nije imao da plati

– Zašto optuženi nije nasuo gorivo za 100 maraka ako je imao namjeru da nekoga prevari – navodi su Loze.

No, Sud je ocijenio ove navode kao neutemeljene i u presudi naveo da je riječ o drskom ponašanju.

Lozo je rekao danas za “Avaz” da ovaj slučaj nabolje pokazuje kako pravosuđe u BiH funkcionira.

– Momka šalju u zatvor zbog prevare od 60 KM. Ali, sve je eto, odbijeno i sada ga šalju u zatvor da bi tužilac ispuni normu na nedužnom i siromašnom čovjeku – tvrdi advokat Lozo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79