“Niđe na svijetu”: Šta je sve stekao Damir Nikšić u 20 godina uspješnog umjetničkog rada

Na proteklim Općim izborima konceptualni umjetnik Damir Nikšić izabran je za zastupnika SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo. Kao i drugi izabrani politički zvaničnici, Nikšić je Centralnoj izbornoj Komisiji (CIK) BiH dostavio svoj imovinski karton, u kojem navodi kolika su mu primanja i šta sve posjeduje od imovine.

Jedan od naših “najpoznatijih i najuspješnijih umjetnika”, kako ga često predstavljaju, u svom imovinskom kartonu napisao je da je oženjen i da ima jedno dijete – i to je, otprilike, sve što je Damir Nikšić stekao za svojih 49 godina života.

U protekloj kalendarskoj godini, sve do aktuelnog mandata u Skupštini Kantona Sarajevo, uspješni konceptualni umjetnik Nikšić, ako je suditi prema imovinskom kartonu, nije primao ni plaću, ni penziju, ni honorar, ni naknadu.

Nikšić, također, ne posjeduje stan ni stanarsko pravo, nema kuću, zemljište ili poslovni prostor, ne vozi automobil, nema firmu, nema račun u banci, a o dionicama da i ne pričamo.

Damir Nikšić je čovjek bez dugova. Nema nikakve finansijske obaveze niti kreditna zaduženja. No, za razliku od Nikšića, koji u svojih 20 i kusur godina izuzetno uspješnog umjetničkog rada nije stekao ništa (Nikšić je na Akademiji likovnih umjetnosti diplomirao 2000. godine, u svojoj 30. godini, op. a.) njegova supruga Valida Repovac Nikšić, docentica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, znatno je boljeg imovinskog stanja u odnosu na svog bračnog druga.

U imovinskom kartonu Nikšić je naveo da je njegova supruga u 2018. godini ostvarila ukupan prihod u iznosu od 29.200 KM – 25.000 od plaće i 4.200 maraka honorara. Valida Repovac Nikšić također posjeduje stan veličine 87 kvadratnih metara, čija je vrijednost 200.000 KM. Nikšićeva supruga vozi automobil vrijedan 5.000 maraka, a u Intesa Sanpaolo banci otplaćuje kredit u iznosu od 35.000 KM.

U svom najnovijem videouratku objavljenom na društvenim mrežama, Damir Nikšić najavljuje kako će on, zajedno sa svojim istomišljenicima “osloboditi Sarajevo”. Za one koji ne znaju, ta njegova akcija “oslobađanja” Sarajeva započela je prije dva dana, tačnije u subotu uvečer, kada je razjareni Nikšić nepozvan upao na sjednicu Glavnog odbora SDP-a u Sarajevu. Šta se dalje dešavalo, opisao je ponosno i rječito sam Nikšić – u videouratku, pogađate (a kako bi drugačije), prenosi Faktor.

– Dreknem, treba istjerati agente SDA odavde, misleći na Lagumdžiju. Šutim ja i kažem p…. vam materina, p…. vam materina. Kad meni za deset minuta prilazi neki špico iz Tuzle s leđa i unese mi se u lice i kaže mi: “Ako ti nama j…. mater, onda ćemo i mi tebi j….. mater” – prepričao je Nikšić.

Dok je napuštao sjednicu, izrevoltirani Nikšić bijesno je nastavio psovati svojim stranačkim kolegama.

– J… li vam Mustafa Busuladžić majku, kvislinzi, sram vas bilo, p..ka vam materina, izderem se ja – citirao je Nikšić samog sebe.

No, to nije sve. Kada se našao na svježem zraku, ovaj SDP-ov zastupnik je, prema vlastitom priznanju, razmišljao da “pozove raju” i započne masovnu tuču!

– Kontam da pozovem raju, da dođemo ispred centrale, da ih oderemo. Da ne izađu iz Sarajeva, da se ne vrate… Da se vrate u ruralnu Tuzlu al’ u hitnoj pomoći. Pa reko’ j…. ti mater, došao si tu silu prosipati meni, meni se u facu unositi, vas šaka seljačkog jada, majku li vam jebem u p..ku! Ma nećete izaći iz Sarajeva, huja me uhvatila, šećeraš sam ja, nisam normalan – priznao je Nikšić.

U istom snimku, Nikšić je novinare koji su pratili sjednicu Glavnog odbora SDP-a nazvao “lešinarima”. Kolege koje su od deset ujutro do deset navečer u Centrali SDP-a čekali da se završi sjednica kako bi mogli poslati svoje izvještaje, za Nikšića su, dakle, “lešinari”. Niko mu od tih prisutnih novinara, prilikom njegovog uličarskog ispada, ništa nije rekao, dobacio, provocirao ga, vrijeđao… Ali eto, po Nikšićevom mišljenju, oni su “lešinari”. Lešinari su jer su samo radili svoj posao i proveli punih 12 sati na radnom zadatku – za razliku od Damira Nikšića, “slobodnog”, “konceptualnog” umjetnika, kojem je takva vrsta radnog angažmana potpuno nepoznata.

Istina, nakon što su mu navodno u SDP-u zaprijetili isključenjem iz stranke, Nikšić je prošlu nedjelju proveo mukotrpno radeći: povazdan je pisao izvinjenja na Facebooku svojim “partijskim drugovima i drugaricama”, pa na koncu i novinarima, ali samo onima koji “ne pozivaju na linč Srba i povratnika u Sarajevu” (a takvih, valjda, u Sarajevu nema puno).

– Možda Nikšiću u njegovoj stranci mogu tolerirati da, kao u tom spotu, svoje stranačke neistomišljenike naziva ruralcima, seljacima, da ih psuje, ali novinari sigurno neće dozvoliti da ih se na ovako primitivan način vrijeđa, posebno jer su medijske ekipe jučer u centrali SDP-a provele više od 12 sati kako bi javnost izvijestili o dešavanjima na ovoj značajnoj sjednici – navodi se u jučerašnjem saopćenju Društva novinara BiH. Usput rečeno, Udruženje BH novinari se nije oglasilo.

Od rukovodstva SDP-a BiH, Društvo novinara BiH zatražilo je da se javno oglasi o ovom događaju i osudi sramotni istup Damira Nikšića prema novinarima. Do sada se iz te stranke ovim povodom niko nije oglasio, osim Mire Lazovića, a šute i o skandaloznom ponašanju njihovog zastupnika na sjednici Glavnog odbora.

Ukratko, što bi rekao Nikšić u svojim popularnim YouTube klipovima: “To niđe na svijetu nema”!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments