Nije bilo zahtjeva za evakuaciju bh. državljana iz Palestine

Ambasada Bosne i Hercegovine u Kairu (Egipat) i ambasada Bosne i Hercegovine u Amanu (Jordan), koje pokrivaju Palestinu, nisu za sada primile zahtjeve za evakuaciju bh. državljana iz Palestine – potvrdio je za Fenu načelnik Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH Nebojša Regoje.

Kazao je da je Ambasada Bosne i Hercegovine u Tel Avivu za sada pružila podršku pri evakuaciji jedne državljanke BiH koja je već napustila Izrael. Još jedan bh. državljanin, koji je već kontaktirao Veleposlanstvo BiH u Tel Avivu, planira napustiti Izrael redovnom avionskom linijom.

”S obzirom da naši državljani nemaju obvezu da se registriraju kod naših DKP-a prilikom boravka u inozemstvu, Ministarstvo vanjskih poslova BiH ne raspolaže preciznim informacijama o broju državljana koji borave u Izraelu i Palestini. Prema procjenama naših DKP, nekoliko državljanki BiH su u braku s državljanima Palestine, ali ne posjedujemo informacije da li su u međuvremenu stekle i državljanstvo Palestine, a niko od njih za sada nije zatražio bilo kakvu asistenciju naših DKP-a” istaknuo je Regoje.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH izdat će preporuke za putovanja u ove dvije države, te oglasiti kontakte na koje se državljani Bosne i Hercegovine mogu javiti za eventualnu pomoć.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79