Zbog napada na Izrael porastao antisemitizam u Europi

Zbog napada na Izrael porastao antisemitizam u Europi


Vlade širpm Europe saopćile su da su pojačale sigurnost jer su židovske skupine upozorile kako su iznenadni napadi Hamasa doveli do porasta antisemitske retorike na internetu.

Iznenadni napadi uznemirili su mnoge u francuskoj židovskoj zajednici, naveo je Samuel Lejoyeux iz Unije židovskih studenata Francuske.

“Probudili smo se s osjećajem straha. Podsjetili smo se na krhkost koju smo zaboravili”, kazao je za Le Figaro.

U Njemačkoj ljudi slave napade na Izrael

U Njemačkoj je policija u Berlinu objavila na društvenim mrežama kako je upozorena na “ljude koji slave napade na Izrael dijeleći pečenu hranu” duž glavne avenije. Ubrzo nakon toga, kancelar Olaf Scholz je naglasio da vlada “neće prihvatiti da se na ulicama slave napadi na Izrael”.

U Londonu je policija objavila da je pojačala patrole u dijelovima grada usred “brojnih incidenata, uključujući one koji su objavljeni na društvenim mrežama, u vezi s tekućim sukobom u Izraelu i (na) granici s Gazom”.

Tvrde da su proširene patrole imale za cilj osigurati “vidljivu prisutnost i sigurnost u zajednici”. Policijski izvori u Španiji potvrdili su za list La Razón da je ministarstvo unutrašnjih poslova uvelo “nužne mjere” za zaštitu židovske zajednice u zemlji, prenosi Index.

U Italiji, ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je kako je naredilo pojačan nadzor širom zemlje, prema novinama Corriere della Sera. Pojačane mjere sigurnosti uslijedile su nakon što je Liga protiv klevete saopćila da je primijetila porast poziva na nasilje protiv Židova, Izraelaca i cionista nakon napada Hamasa.

“Naši podaci pokazuju kako su ekstremisti ohrabreni napadom Hamasa i da su pojačali svoju nasilnu retoriku, objavljujući poruke pune mržnje i pozivajući na daljnju agresiju protiv Izraela i njegovih pristaša”, stoji na njihovoj web stranici.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija