Nije kasno: Wizz air se može vratiti u Tuzlu, ali i na druge aerodrome u BiH

Jusuf Jamakosmanović, destinacijski menadžer iz Bosne i Hercegovine, na stručan način objasnio je zašto aviokompanija Wizz Air odlazi s tuzlanskog aerodroma te dao savjet kako bi se takva situacija eventualno mogla promijeniti. Njegova analiza ukazuje na značajnu ulogu poticaja koje pružaju aerodromi i vlade u održavanju prisustva aviokompanija na nekoj destinaciji.

Vijest o odlasku Wizz Air-a iz Tuzle izazvala je veliko iznenađenje i kritike, pogotovo s obzirom na rekordni broj putnika koji je Tuzla zabilježila ove godine. Prema riječima Jamakosmanovića, odluka aviokompanije izgleda kontraintuitivna s obzirom na veliku potražnju putnika koju Tuzla nudi, ali je istakao da aviokompanije donose odluke na temelju različitih faktora, uključujući i poticaje koje dobijaju od aerodroma i vlada.

Jamakosmanović je naglasio da aerodromi obično nude popuste na usluge aviokompanijama, dok vlade mogu pružiti širi spektar poticaja, poput fiskalnih mjera ili direktne subvencije, kako bi povećale profitabilnost poslovanja aviokompanija na nekoj ruti. U ovom slučaju, nedostatak poticaja od strane vlasti u Bosni i Hercegovini, u kombinaciji s financijskim gubicima Wizz Air-a u protekle dvije godine, mogao je biti ključan faktor koji je utjecao na njihovu odluku o napuštanju Tuzle.

Stručnjak je naglasio da je potrebno holističko pristupanje problema, u kojem bi vlasti, aerodromi i turističke zajednice zajedno radili na stvaranju ambijenta koji je privlačan za operacije aviokompanija. On je pozvao da se poticaji koje pružaju vlade i aerodromi ne posmatraju kao trošak, već kao stratešku investiciju koja može imati širi pozitivan uticaj na ekonomiju, turizam i otvaranje radnih mjesta.

Njegova analiza upućuje na to da je važno prepoznati važnost potpora aviokompanijama i raditi na stvaranju privlačnog poslovnog okruženja kako bi se destinacije održale konkurentnima. Svi akteri, uključujući predstavnike vlasti, turističke radnike i menadžment aerodroma, trebaju imati zajedničku volju i surađivati kako bi se osigurala dugoročna prisutnost aviokompanija na destinacijama kao što je Tuzla.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79