Nije li cijena hrane previsoka: Kilogram hljeba iznosi 3,83 KM

U Bosni i Hercegovini, cijene osnovnih prehrambenih namirnica konstantno rastu. Iako se čini da mnogi ne mare za visoke cijene, posebno u glavnim gradskim središtima, suočeni smo s pitanjem je li to zaista tako ili je to samo privid.

Dok se ljudi možda ne protive plaćanju visokih cijena u restoranima, ostaje pitanje kako se to odražava na njihove svakodnevne troškove.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, prosječne cijene prehrambenih proizvoda variraju, kao što je kilogram hljeba koji iznosi 3,83 KM, mlijeka u tetrapaku 2,06 KM, kilograma junećeg mesa 19,23 KM, litre ulja 3,8 KM, dok je prosječna cijena jednog kokošijeg jajeta 0,42 KM u Federaciji BiH.

Cijene se također razlikuju među gradovima, gdje je kilogram hljeba najskuplji u Livnu (4,33 KM), a najniži u Goraždu (2,83 KM). U entitetu RS, prosječna cijena kilograma hljeba iznosi 3,15 KM, dok je u susjednim zemljama Hrvatskoj i Srbiji ta razlika još izraženija.

S obzirom na ove podatke, postavlja se pitanje kako građani percipiraju rastuće cijene hrane i kako to utječe na njihov svakodnevni život i potrošnju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79