Nije tačno da je “U Donjem Vakufu na vrh munare postavljena 5G bazna jedinica”

Nije tačno da je “U Donjem Vakufu na vrh munare postavljena 5G bazna jedinica”


Fotografiju sa Facebook stranice Građansko buđenje u čijem opisu se tvrdi da je “u Donjem Vakufu na vrh munare postavljena 5G bazna jedinica”, podijelio je i Sej Ramić, vijećnik u Gradskom vijeću Grada Bihaća. Ipak, niti je tačno da 5G mreža postoji u upotrebi u BiH, niti je “5G bazna stanica” postavljena u Donjem Vakufu.

Na Facebook stranici Građansko buđenje 8. augusta objavljena je fotografija džamije u Donjem Vakufu na kojoj je navodno postavljena “5G bazna jedinica”.

U opisu fotografije je napisano i to da se “munare daju pod kiriju” za 450 KM mjesečno, koliko navodno Islamska zajednica dobija novca do BH Telecoma, ali i to da se “u sklopu džemata nalazi dječije igralište, gdje se djeca svakodnevno okupljaju i konstantno su izložena zračenju”.

Je li tačno da je “U Donjem Vakufu, na vrh munare, postavljena 5G bazna jedinica”?

Istinomjer, naš partnerski portal koji se bavi provjerom istinitosti izjava nosioca javnih funkcija, već je pisao o ovim tvrdnjama koje je podijelio i Sej Ramić, vijećnik u Gradskom vijeću Grada Bihaća. Istinomjer je kontaktirao BH Telecom, odakle su demantovali navode o postavljanju “5G bazne jedinice” u Donjem Vakufu.

Odgovor koji je Istinomjer dobio od BH Telecoma prenosimo u cjelosti:

Radi se o netačnoj i neutemeljenoj informaciji obzirom da nije postavljena 5G bazna stanica. Sva infrastruktura BH Telecoma za 2G/3G/4G mrežu postavlja se po strogim standardima, a testiranje utjecaja antene bazne stanice od strane relevantnih tijela je preduslov za upotrebnu dozvolu i puštanje opreme u rad. Sa svim informacijama o razvoju 5G mreže BH Telecom redovno informiše javnost isključivo činjenicama. Nažalost, nije prvi put da se na ovakav način neodgovornim postavljanjem dezinformacija po društvenim mrežama nanosi šteta kako BH Telecomu, tako i razvoju i nivou obrazovanja društva u cjelini.

I Raskrinkavanje i Istinomjer su pokušali kontaktirati i Islamsku zajednicu u BIH kako bi provjerili tvrdnje sa Facebook stranice Građansko buđenje, međutim do objavljivanja ove analize nismo dobili odgovor. Ukoliko odgovor dobijemo nakon objavljivanja ove analize, isti će naknadno biti uvršten u tekst.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija