Nikad manje majstora, daleko veći broj prevaranata

Majstori različitih profila postali su dragocjeni resurs u našoj zemlji i regionu, zbog čega se građani snalaze na različite načine – od preporuka do oglasa na društvenim mrežama. Međutim, iako su preporuke često prvi izbor, policijski izvještaji upozoravaju na sve veći broj prevara među navodnim majstorima.

Predsjednik Hrvatske zanatske komore, Dalibor Kratohvil, ističe potrebu za oprezom i provjerom odabranih izvođača radova ili usluga. On preporučuje traženje i potvrđivanje ponude izvođača te provjeru kako su registrovani. Majstorska diploma i registrovana djelatnost nisu uvijek garancija kvaliteta, kako svjedoče višegodišnja iskustva sagovornika iz Poslovnog dnevnika, među kojima su i diplomirani inženjeri i majstori porodičnih zanata.

Jedan iskusni građevinar, specijaliziran za sanacije nakon radova “majstora” s diplomom, izražava zabrinutost zbog štednje na materijalu koja može dovesti do lošeg kvaliteta izvedenih radova. Također, sve češće se susreće s neprofesionalnim odnosom prema šteti nastaloj prilikom adaptacije stana, što stvara nepovjerenje prema svim majstorima.

Uspjeh majstora na tržištu rezultira velikom potražnjom, ali s njom dolazi i veća odgovornost za pružanje kvalitetnih usluga.

Da dobar majstor zlata je vrijedan, a Bosna i Hercegovina već neko vrijeme muku muči s nedostatkom kvalificirane radne snage. Posebno se to odnosi na zanimanja poput bravara, zidara, konobara, električara…, koji sve češće svjetliju budućnost nalaze izvan granica države.

Da je kvalitetnih majstora sve manje, uvidjele su vlasti u BiH koje već nekoliko posljednjih godina daju stipendije učenicima koji odluče upisati neka od deficitarnih zanimanja.

Borba protiv “lažnih majstora” postaje zajednički cilj, gdje se građani suočavaju sa izazovima u potrazi za kvalitetnim i pouzdanim majstorima koji će svojim radom opravdati povjerenje svojih klijenata.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79