“Niko se ne treba bojati: BiH u svojoj historiji nikada nikog nije napala, niti i namjerava!”

Ministar odbrane BiH Zukan Helez danas je u službenu posjetu primio ministra odbrane Kraljevine Norveške Bjørna Arilda Grama.

Razgovarali su o bilateralnoj saradnja dvije zemlje, s posebnim osvrtom na proces evroatlantskih integracija i ulogu ambasade Kraljevine Norveške, kao kontakt ambasade za saradnju BiH s NATO savezom.

Helez je upoznao kolegu Grama sa aktivnostima koje provode MO i OS BiH kada je u pitanju evroatlantski put naše zemlje, te iskazao zadovoljstvo činjenicom da Bosna i Hercegovina radi na ispunjavanju uslova sadržanih u 14 prioriteta Evropske unije, koji su postavljeni za otpočinjanje pregovora o članstvu u EU.

“Naglasio sam da evroatlantski put naše zemlje nema alternativu i da će institucije naše zemlje, a posebno MO i OS BiH nastaviti put reformi koje vode ka punopravnom članstvu i u NATO i u Evropsku uniju. Zahvalio sam se kolegi Gramu na pomoći koju Norveška pruža razvoju OS BiH kroz projekte učenja engleskog jezika, pomoći u opremi za nadzor i uništavanje nestabilnog streljiva i viškova minsko-eksplozivnih sredstava te izgradnji integriteta i podizanju nivoa obuke.

Zatražio sam pomoć od Kraljevine Norveške u modernizaciji OS BiH borbenim sredstvima, kako u tome BiH ne bi zaostajali za drugim zemljama regije i Europe”, naveo je Helez i dodao:

“Niko se ne treba bojati modernizacije i opremanja Oružanih snaga BiH. Podsjećam da Bosna i Hercegovina u svojoj historiji nikada nikog nije napala, niti i namjerava!”

Ministar Gram je u razgovoru iskazao punu podršku Bosni i Hercegovini u ostvarenju njenih strateških vanjsko-političkih ciljeva, ta kazao da će norveška ambasada u BiH i dalje stanovnicima BiH ukazivati na korist i značaj punopravnog članstva u NATO savezu.

On je najavio i dalju pomoć u jačanja obrambenih kapaciteta BiH, podršku u suočavanju sa savremenim prijetnjama, uključujući i kibernetičke prijetnje te financijsku pomoć Centru za obuku za operacije podrške miru (PSOTC), kao i programe promoviranja ravnopravnosti spolova u OS BiH, poručio je Helez.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79