Sarajevska škola dobila 6.000 KM kazni od Kantonalne inspekcije zbog direktora Radončića

Dio uposlenika sarajevske Elektrotehničke škole trpi mobing i diskriminaciju na radnom mjestu, za šta optužuju rukovodstvo škole i aktuelnog direktora. Oni smatraju da resorno Ministarstvo ignoriše njihove probleme, te da ne obavljaju poslove i obaveze iz svoje nadležnosti

Uposlenici Elektrotehničke škole za energetiku u Sarajevu, koji godinama trpe mobing i diskriminaciju na radnom mjestu, za Žurnal tvrde da su ogorčeni na Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS jer uporno ignorišu njihove probleme. Prema njihovim riječima, resorno Ministarstvo administrativnom ćutnjom zanemaruje prava radnika, ali i poslove i obaveze iz svoje nadležnosti.

Podsjetimo, dio uposlenika ove škole za svoje probleme optužuju rukovodstvo škole i aktuelnog direktora Fikreta Radončića piše Žurnal

Iz Ministarstva nisu odgovorili ni na inicijativu zastupnice u Skupštini KS Marijele Hašimbegović, a koja se odnosi na uvid u zakonitost daljeg obavljanja funkcije direktora Radončića. U inicijativi je navedeno da je uvidom u registar novčanih kazni i prekršajne evidencije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS utvrđeno da su ovoj školi, u periodu od 2020. do 2023. godine, izdata četiri prekršajna naloga, te da osnov i karakter učinjenih prekršaja predstavljaju osnov za razriješenje direktora i postupanje resornog Ministarstva.

Iz obimnog materijala inspekcijskih nalaza evidentno je da se radi o neodgovornom i samovoljnom rukovođenju ljudskim resursima, nepoštivanju zakonskih odrednica, te kontinuiranom oštećivanju budžeta KS”, naglašeno je u upućenoj inicijativi, kao i to da Školski odbor nije reagovao na ove prekršaje kao ni na zastupnička pitanja Skupštine KS.

Škola je kažnjavana:

30.05.2023. sa 3.000 KM radi nepostupanja po rješenju izdatom od Inspektora rada KU za inspekcijske poslove KS,

20.06.2023. sa 1.000 KM jer je nadzorom prosvjetne inspekcije ustanovljeno da se ne objavljuju zapisnici i odluke sa sjednica Školskog odbora

17.10.2023. sa 1.000 KM jer se poslodavac nije prije donošenja odluke značajne za prava i interese zaposlenika konsultovao sa Vijećem zaposlenika, odnosno sindikatom škole.

21.06.2021. sa 1.000 KM zbog prekršaja i nepostupanja po Zakonu o radu, te iako je Općinski sud u Sarajevu naknadno izrekao uvjetnu osudu ne umanjuje stalnu intenciju za kršenjem zakonskih propisa.

Inicijativa je upućena i na adresu Ureda za korupciju KS, ali odgovor nije došao ni od njih.

Jedini koji su reagovali jeste Ministarstvo pravde i uprave KS koji su inicijativu uputili na postupanje Školskom odboru. Žurnal saznaje da Školski odbor ovu inicijativu, upućenu 25. marta ove godine, nikada nije razmatrao.

Nezvanično saznajemo i da je predsjednica Školskog odbora podnijela ostavku, te da je 25. marta e-mailom ostale članove obavijestila da ona više nije član ŠO i od tada školskim odborom predsjedava njena zamjenica.

Iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS ranije su za Žurnal kazali da su u proteklom periodu zaprimili nekoliko anonimnih prijava koje se odnose na mobing uposlenika u ovoj školi i da su tražili izjašnjenje od direktora. Direktor je u izjašnjenju naveo da je imenovao tim za primanje i rješavanje pritužbi vezanih za zaštitu dostojanstva radnika koji je razmatrao zaprimljene prijave, ali je postupak u oba slučaja obustavljen usljed nedostatka, kako je navedeno, “valjanih dokaza kojim bi se potvrdilo da se radi o namjeri vrijeđanja i diskriminaciji.

Međutim, uposlenici tvrde da je ovaj potez Ministarstva nedovoljan u njihovom slučaju.

„Sve aktivnosti su sveli na traženje izjašnjenja od onih koji krše zakonom i zanemaruju radnička prava. Sva priča tu završava. Konkretni potezi i rekacije onih koji po svojim ovlastima imaju obavezu da reaguju izostaje i stvara se dodatno nezadovoljstvo i nepovjerenje u sistem“, tvrde uposlenici škole s kojima smo razgovarali, a koji ne žele da im se objavljuje identitet.

Podsjetimo i da je Ministarstvo pravde i uprave KS u inspekcijskom nadzoru od 18.12.2023. uočilo nepravilnosti u radu direktora i to pri unosu podataka u protokole nehronološkim redoslijedom, te dodavanje predmeta na osnovni broj.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79